Naar de bibliotheek; lezen is leuk!

Naar de bibliotheek; is dat nog van deze tijd?

Met een kast vól met boeken voor onze knul, was de bibliotheek niet echt een prioriteit voor ons; er is immers nog genoeg wat hij kan lezen en vaak wil je toch een boekje wel ‘houden’. Ik had al een aantal keer het initiatief van ‘boekstart’ voorbij zien komen; een koffertje wat je krijgt wanneer je je kind lid maakt van de bibliotheek, met twee boekjes erin. Op deze manier proberen de gemeentes toch om iedereen aan het lezen te krijgen, én te houden. Maar waarom is dat zo belangrijk? Want met grote boekenhandels zoals Bol.com, Donner en Bruna koop je toch gewoon de boekjes die je graag wil hebben? Daarna verkoop je ze zo weer op Marktplaats…

Zo enorm veel boekjes!

Dat is op zich wel een leuk idee; gewoon kopen, en daarna weer verkopen, maar je weet nooit gelijk wat nou écht boeiend is (en blijft). Voor je het weet heb je een godsvermogen aan boeken uitgegeven, en leest je kind er maar 3 van. Zit je dan met je boekenkast vol; wiens idee was dat ook alweer?

Het is ook niet heel vreemd; er zijn inmiddels zó veel boekjes dat je niet weet wat nou nog leuk is voor je kind; en voor je het weet heb je je kast vol boeken staan. Dat is op zich niet zo heel erg; maar die van ons moet dus nog 3 worden en heeft nu al zó veel boekjes, dat ik dus zonder gekheid een flinke Kallax-kast van de Ikea ermee kan vullen. Ik zie het dus niet zo zitten om over 10 jaar met 14 kallaxkasten vol met boeken te zitten die vervolgens nooit meer gelezen worden. Omdat wij niet voor een tweede kindje gaan, koop ik ze dus ook niet ‘alvast voor de volgende’ eigenlijk…

Lid worden van de bibliotheek; wat kost dat?

Nadat we bij de Molen de Walvisch langs waren gegaan, stelde ik voor om eens langs de bibliotheek in Schiedam te gaan. We waren toch al aan de wandel, het zonnetje scheen en het is vlakbij; geen reden om het niet te doen dus! Ik heb vroeger heel wat uren doorgebracht in de bibliotheek, maar deze zat toen nog aan het Stadserf in Schiedam. Ik heb daar heel wat boeken geleend en gelezen samen met m’n broertjes. De bibliotheek zit nu al een tijd in de korenbeurs, en is prachtig opgeknapt tot een échte groene bibliotheek; de eerste groene bibliotheek overigens ook.

Bibliotheek Schiedam

Omdat we de rust in het pand enorm prettig vonden én er ook echt zó veel boekjes voor baby’s, peuters, en ook voor volwassenen waren, besloot ik om eens te informeren naar het lid worden van de bibliotheek. Ik had al wel her en der gelezen over Boekstart, maar ik dacht dat dit alleen geldig was als je kindje net geboren was. Dit bleek niet het geval; toen ik onze knul wilde inschrijven kwam ik tot de aangename verrassing dat hij ook een koffertje kreeg, met twee boekjes erin! Een leuk knisperboekje van Muis, en ook een boekje van Dribbel zat erin. Oh ja; lid worden van de bibliotheek is dus helemaal gratis voor kinderen onder de 18. Geen reden dus om het niet te doen!

Vroeger en nu

Tegenwoordig lijkt de wereld wel te draaien om iPads, laptops en telefoons. Niet zo gek; want dat is wel hoe vandaag de dag op de snelste manier het nieuws wordt verspreid, berichten worden uitgewisseld en contacten worden onderhouden. Mijn blog lees je immers ook op het internet, en niet in de lokale krant (al zou dat natuurlijk wel heel tof zijn).

Los daarvan lijkt ook het onderwijs hierin mee te groeien. Waar ik ‘vroeger’ nog krijtborden had (wat ik echt vreselijk vond als ik daar weer op moest schrijven), daarna ging men over op whiteboards en deze zijn inmiddels alweer veelal vervangen voor smartboards of zoiets. Er zijn zelfs scholen waar met laptops en/of iPads gewerkt wordt, in plaats van boeken en schriften.

 

Schrijven en lezen hoort erbij

Op zich vind ik dat geen slechte ontwikkeling, maar ik vind wel dat lezen en schrijven erbij ‘hoort’. Pak eens een écht boek erbij, in plaats van de iPad of een luisterboek voor je literatuurlijst (ja, dat laatste bestaat écht!) en maak eens gebruik van de ‘ouderwetse’ manier van het lezen. Daarnaast is het ook een stuk fijner om ‘s avonds voor het slapen nog even een boek te lezen, in plaats van naar een scherm te turen. Hoewel ik me aan dat laatste ook wel (behoorlijk) schuldig maak hoor, het is inmiddels bijna 10 uur ‘s avonds en ik tik dit artikel nog in plaats van weg te kruipen met een goed boek, maar vooruit… 😉

Ook vind ik het heel belangrijk om onze zoon te leren dat niet alles uit glas en technologie bestaat; als je iets op de iPad niet kan lezen, of op de laptop, vergroot je het al snel uit door even in te zoomen; niks aan de hand. Maar met volle concentratie lezen is er dan niet meer bij. Laten we ook niet vergeten dat het ook gewoon een heel móói iets is, een boek. Een tablet of laptop, daar is stroom voor nodig; het valt een keer uit. Maar een boek? Een boek kan je altijd blijven lezen, het is iets dat fysiek aanwezig is en blijft en is niet afhankelijk van batterijen of een back-up.

Wat maakt lezen nou zo belangrijk voor mij?

Nog los van het feit dat de geur van een ‘nieuw’ boek niet te vergelijken is met de ‘geur’ (of het gebrek aan, eigenlijk) van een iPad, ben ik ook van mening dat een boek voor minder prikkels zorgt. Op TV en internet komt zó veel geluid, en zoveel beweging binnen; dat zorgt soms echt voor gigantisch veel prikkels. Dat merk ik bij mijzelf ook; ik kan echt niet meer de hele dag bingewatchen (ik wil het wel, en ik doe het soms ook wel), want ik merk dat ik daarna gewoon echt helemaal op ben en me echt een soort zombie voel.

Daarnaast laat een TV weinig meer aan de verbeelding over; je hoeft niet meer zelf na te denken over hoe jíj denkt dat de hoofdpersoon in het verhaal eruit ziet; dat wordt namelijk al voor je neer gezet, waardoor je ook misschien minder makkelijk jezelf kan spiegelen aan de hoofdpersoon in het verhaal. Dát vind ik nou juist het mooie van een boek; iedereen maakt zijn eigen voorstelling van het gelezen verhaal. Waar de een de huizen misschien voorstelt als saai wit, ziet een ander ze misschien in allemaal vrolijke kleuren. Heeft bij de een de hoofdpersoon een vetrolletje hier en daar? Bij de ander is daar weer geen sprake van! Het lezen van boeken zorgt ervoor dat je nog zelf kunt en mag uitkiezen hoe de setting eruit ziet in het verhaal. Laat 100 mensen hetzelfde boek lezen, en ze hebben alle 100 een ander beeld gevormd van het gelezen verhaal…

Het lezen stimuleren

Daarom stimuleer ik het lezen. Laat een kind nog maar zelf zijn uiterlijke kenmerken van persoon X en Y bedenken. Hoe mooi is het om de hersens aan het werk te zetten, zónder ze te overprikkelen en zonder ze uit te putten. Drukke TV shows kijken waar alles al uitgekauwd wordt; dat kan en mag later ook nog. Maar als we ze nou eerst nog even laten genieten van hun eigen creativiteit en denkvermogen… Ik geloof oprecht dat dit er ook voor zorgt dat kinderen minder snel druk, hyperactief of juist boos worden… Juist omdat die prikkels zo verminderd worden.

 

Lievelingsboekjes Geen nood, we blijven ook nog stééds boekjes aanschaffen. Ze hebben namelijk láng niet alles bij de bibliotheek. Daarnaast hebben we ook een aantal lievelingsboekjes die we gewoon het liefst zelf houden. Welke boekjes dat zijn, kun je hier nog eens terug lezen!

Dit artikel is puur vanuit mijn persoonlijke oogpunt geschreven, omdat ik merk dat boekjes lezen én de bibliotheek een bezoekje brengen niet meer van deze tijd lijken. Boekstart is gratis voor ieder jong kind. De bibliotheek is voor alle kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Wel kunnen de voorwaarden onderling verschillen (als in; hoeveel boeken mag je lenen, hoe lang mag je ze lenen et cetera). Vraag dit wel even na bij je eigen bibliotheek!


Laat je een reactie achter?

1 thought on “Naar de bibliotheek; lezen is leuk!”

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: