Boodschappen doen bij Rechtstreex

Gezondere boodschappen, recht van de boer?

Oké, niet álles hoeft extreem gezond te zijn hoor. Gisteren zat ik gewoon aan de bubbels (want, iedere dag is er wel íets te vieren) en heb ik een bakje (semi-gezonde) paprikachips naar binnen gewerkt. Ik zal dus echt niet ineens de gezonde fitgirl uithangen want dat ben ik niet! Maar, na een dosis schimmel op m’n aardbeien van de Albert Heijn bedacht ik me dat we ook best eens ánders boodschappen konden doen. Vorige week bestelde ik voor het eerst een paar boodschappen bij Rechtstreex. Hoe dat bevalt en of ik dat vaker ga doen lees je vandaag!

Goed om te weten; de boodschappen zijn zelf betaald en dit artikel bevat dus geen affiliate links of gesponsorde content. Ik denk, ik zeg het maar alvast 😉

Ons boodschappenrondje- normaal gesproken

Eigenlijk doen we vaak pas vrij ‘last minute’ boodschappen. Op dat moment ben je dus al moe, je hebt al honger en dan kom je altijd langs de verkeerde schappen. Vaak eet ik dus meer ‘troep’ dan dat ik iets gezonds eet. Ik geef dus toe dat ik niet zo goed in plannen ben, niet zo goed in gezond eten ben en ik ben ook al niet zo goed in koken 😉 Gelukkig heb ik wel een hele goede chef waar ik m’n leven mee deel! Maar normaal gesproken letten we dus iets minder op, op wat er gezond is en vooral ook op wat er éérlijk is.

Boodschappen bestellen bij Rechtstreex

En toen was daar Rechtstreex. Het idee van Rechtstreex is het korter maken van de voedselketen en het teruggeven van de eerlijke prijzen naar de boer. Dat kan omdat er minder bedrijven tussen jou en de boer in staan. Iets waar je normaliter misschien minder bij stil staat. Dat snap ik, want kinderen zijn best duur. Boodschappen worden ook steeds duurder… En de tijd die je hebt om dat allemaal uit te zoeken wordt steeds minder. Ook is er veel meer transparantie; je kunt zien bij welke boer je eten vandaan komt. Dat is toch een stuk echter en directer dan alleen ‘Hollandse Aardbeien’ bij de Albert Heijn.

Omdat we nu ook een wijkpunt bij ons in de buurt hebben, dacht ik; dit gaan we gewoon proberen! Ik besloot dus een aantal producten te bestellen waarvan ik sowieso benieuwd was naar de kwaliteit. Tegelijkertijd heb ik het op ‘safe’ gespeeld, voor het geval ik het echt niet lekker vond, want dat blijft toch een gok. Het was erg leuk om een aantal “Rotterdamse” producten te kopen, zoals Rotterdamse kruidenthee, die uit de volkstuinen komen, maar ook om de aardappels echt recht uit de grond te krijgen met het zand er nog op, of echte volle bosbessenyoghurt. En eh, heb jij wel eens witte komkommers gezien?

Het bestelproces bij Rechtstreex

Het bestelproces bij Rechtstreex is eenvoudig. Je kunt op allerlei categorieën filteren, en zo dus een hele boodschappenlijst samenstellen. Natuurlijk hebben ze níet alles. Ze verzamelen alleen producten binnen een straal van 50 kilometer vanaf het wijkpunt, waardoor je dus geen bananen of sinaasappels tegen komt. Je kunt dus niet álles bij Rechtstreex halen. Maar, wanneer je je boodschappenlijst hebt samengesteld kun je het bestellen en een tijdvak uitkiezen bij het wijkpunt. Je betaalt bij Rechtstreex achteraf, per automatische incasso, omdat het altijd zo kan zijn dat die 500 gram aardbeien toch geen 500, maar 450 blijken te zijn bijvoorbeeld. Zo betaal je nooit teveel, of te weinig voor je verse boodschappen omdat ze keurig worden afgewogen.

Vergeet niet om je eigen tassen mee te nemen; je kunt niet ‘even’ een tasje bijkopen zoals in een reguliere supermarkt. Appels liggen ook nog gewoon los, geen plastic zakjes of bakjes eromheen dus. Voor de aardbeien en aardappels hebben ze gelukkig wel papieren zakjes en voor de aardbeien ook nog een plastic bakje 😉 Maar op die manier wordt wel zo min mogelijk plastic gebruikt.

Verhouding prijs-kwaliteit

Er is geen twijfel over mogelijk; je merkt absoluut een verschil tussen de aardbeien die uit het koelvak bij de supermarkt komen in 3 lagen plastic, of de verse aardbeien van de boer. Zijn ze allemaal keihard? Absoluut niet; er zitten hier ook wat ‘moes-aardbeien’ tussen. Maar er staat geen schimmel op en ze zijn heerlijk zoet, écht de aardbeien smaak. En mocht er nou wél wat met de aardbeien aan de hand te zijn; ik weet welke boer het is geweest en misschien is het enkel een slechte lading geweest, dat kan natuurlijk!

De appel-peer drinkyoghurt is echt heerlijk trouwens; nee, niet van die zoete meuk uit de kartonnen pakken maar écht nog een beetje dat zurige in de yoghurt, heerlijk! Je merkt dan dat er echt verse producten en echt volle zuivel gebruikt wordt. Dat houdt wel in dat je er rekening mee moet houden dat sommige producten meer vet bevatten dan je gewend bent. Al kan onze knul best wel wat extra vet gebruiken 😉

Het is dus niet te vergelijken met de supermarkt-producten. Wat wel typisch is overigens; wij hadden de Groene Hart Boerenyoghurt met Bosbes smaak gekocht bij Rechtstreex. Daar betaalden we 2,64 voor, wat waarschijnlijk ook grotendeels te verklaren is door de bosbessen. Maar m’n vriend wees me er (terecht) op dat je het ook bij Hoogvliet kon bestellen (online) voor 1,99 per fles. Wellicht dat dit ook te maken heeft met het volume, maar eerlijk is eerlijk, het is wel een verschil. Waar dat verschil nu in zit ben ik nog niet achter, maar ik gok toch dat het ook te maken heeft met het volume en wellicht een andere prijsafspraak. Zo zijn er ook best forse verschillen tussen de Vanillevla overigens.

Een vervolgbestelling? Absoluut!

Ik heb natuurlijk nog niet alles geprobeerd. Sterker nog, ik heb het een beetje ‘safe’ gehouden zoals ik al aangaf. Maar we gaan absoluut een vervolgbestelling plaatsen. Ik ben namelijk erg benieuwd nog naar bepaalde stukjes vlees, maar ook naar de halfvolle melk, omdat ik gewoon heel nieuwsgierig ben hoe dit dan smaakt tegenover de ‘supermarktmelk’. Ook is er weer Postelein, iets wat ik door m’n schoonouders heb leren kennen (en leren eten) en dit gaat natuurlijk prima met échte aardappels 😉

Of ik álles bij Rechtstreex blijf halen, dat weet ik nog niet. Soms is het ook fijn om toch even gemakkelijk de supermarkt binnen te lopen en ik vind meloen ook nog steeds dusdanig lekker dat ik dat echt nog bij de supermarkt of op de markt haal. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik wat bewuster omga met eten en meer bewust naar m’n voeding en vooral de herkomst kijk. Het is goed om weer even te zien waar je eten ook alweer vandaan komt, en dat je dat best behoorlijk dichtbij kan halen, dichterbij dan je denkt! Bij Rechtstreex koop je dus streekproducten, maar ook een beetje een ‘goed gevoel’.Laat je een reactie achter?

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: