Euroscoop: het B-merk onder de bioscopen?

In Schiedam, pal naast de snelweg én naast Schiedam Centrum werd ineens, out of the blue, een groot gebouw neergezet. Omdat ik hier dagelijks langs kom, heb ik eigenlijk de bouw van begin tot ‘eind’ zien gebeuren en stond er ineens een supergaaf, groot, en luxe gebouw met de letters ‘Euroscoop’; we hebben een bioscoop in Schiedam gekregen, hoe vet! Er werd een prachtige bioscoop beloofd, met veel eetgelegenheden en horeca rondom de bioscoop heen. Inmiddels is de Euroscoop 3 maanden open, en hebben m’n vriend en ik onze eerste date-night gehouden bij de Euroscoop in plaats van de Pathé. Is de Euroscoop in Schiedam de grote concurrent geworden van Pathé Schouwburgplein?Tickets, Controle, eten & drinken

Bij de kassa staat gelukkig nog iemand waar je de kaartjes bij kan kopen, als je dat niet bij een ticketautomaat wilt doen. Opvallend is, dat in tegenstelling tot bij de Pathé, je níet zelf je plek kunt kiezen, maar dat deze random door de kassadame wordt gekozen voor je. Nu had ik online al gezien dat het nou niet bepaald storm liep voor de film, dus goed, dat was niet echt een ramp, als de plek rot was konden we altijd nog ergens anders zitten. De kaartjes waren kassabonnetjes, werd even naar gekeken, een scheurtje in gemaakt en ons een fijne avond gewenst. Het tweede gedeelte van de hal was voor mij als snoepkont echt een walhalla, want ik ben nou eenmaal een gruwelijke vreetzak. Ik kan wel de gezonde fitmom uithangen, maar als ik een hele wand met haribosnoep zie, een wand met popcorn, drinken én ook nog eens zie dat er ijs en een hóóp chocola is, ben ik intens gelukkig. De prijzen van het eten en drinken waren niet heel goedkoop, maar ook niet extreem veel duurder als bij de Pathé; voor een zak m&m’s, een kleine popcorn en een flesje Fanta Cassis was ik 8,80 kwijt, dus dat vond ik nog best meevallen. Wel was ik direct blij dat ik niet hoefde te werken daar; de kassablokken zijn enorm smal en daarnaast ook ‘open’; je hebt zicht op de (onopgeruimde) kassablokken én op de inhoud van de kassalades. Beveiliging of managers waren ook in geen velden of wegen te bekennen overigens, wat ik toch best een dingetje vind.

Deze diashow vereist JavaScript.

De zaal én de film; beeld en geluid?

De zaal ging open, maar dat viel alleen op omdat de deur open was gezet door een medewerker. Deze medewerker was daarna overigens in geen velden of wegen meer te bekennen. Alleen een open deur. Euhm, oké dan. Zoals me al op viel; de zaal was totaal niet volgeboekt en er was dus héél veel ruimte. Wat me opviel toen we gingen zitten waren de heerlijke stoelen; daar was duidelijk niet op bezuinigd en dat was erg prettig, zeker gezien mijn rug en gewrichtsklachten! Ook zijn de armleuningen een stuk breder en de vakjes om je eten en drinken links en rechts neer te zetten ook; daar was goed over nagedacht. Althans, dat laatste leek zo in eerste instantie. Helaas bleek een kleine popcorn niet heel handig te zijn om neer te zetten in zo’n vakje, omdat ze blijkbaar gemaakt zijn voor gróte popcorn bakken, en zo lag m’n halve bak popcorn op de grond verspreid. Dat bleek niet alleen mij te zijn overkomen, want door de zaal verspreid lag er best wat popcorn; niet alleen tussen de stoelen en rijen maar ook op de trappen, en je kan me een hoop wijs maken maar dat was een kwestie van een niet hele secure schoonmaakploeg, het was niet te missen namelijk en ik kijk echt niet op van hier en daar een klein beetje popcorn.

Wat me ook aangenaam verraste; geen ellenlange reclame voor de film! In plaats van een half uur lang doodgegooid te worden met de ene reclame na de andere, met steeds harder geluid en special effects door het hele scherm, werd er heel beperkt reclame getoond, en de reclame die wel werd getoond was geluidloos én lokaal; echt reclame van winkels en evenementen uit Schiedam zelf! Dat vind ik een onwijs goed initiatief, want zo zie je direct wat er buiten de bioscoop nog is. En het was ook nog vrij actueel allemaal, dus geen reclame van een half jaar geleden. Na de stille reclames kregen we twee voorstukjes te zien van andere films met geluid, en daarna gingen we direct over op de film. Echt een groot pluspunt, want over het algemeen is je popcorn al op voordat de film daadwerkelijk begint, zoveel voorstukjes krijg je dan te zien.

Wij zijn overigens naar Pitch Perfect 3 gegaan, en jawel, mijn vriend was vrijwillig mee. Ik heb echt een hele, hele, héle lieve vriend die het nog leuk vindt ook, deze films. Of hij vindt de dames in de film gewoon mooi. Kan ik hem niet kwalijk nemen, ik vind Fat Amy ook een prachtmens. Beeldkwaliteit was goed, kan ik niks lelijks over zeggen, het geluid vond ik ook niet slecht, maar ook niet kraakhelder. Maar het stond gelukkig niet veel te hard en ook niet heel zachtjes, dus dat was eigenlijk wel ‘precies goed’. Pitch Perfect 3 heeft een ‘run time’ van één uur en 34 minuten. Mocht je je afvragen waarom ik dit hier vermeld; halverwege de film ging het beeld ineens op zwart, out of the blue. Je merkte gewoon aan de zaal dat iedereen (9 pubers, m’n vriend en ik, en een paar verdwaalde ouders) dacht; what de F, is de film ineens kapot? Nee, dát bleek niet het geval; er werd een pauze van maar liefst 8 minuten ingelast.

IMG_1443

Een wat? Een pauze ja. Dit stond overigens nergens aangekondigd van tevoren, was dus ook niet van tevoren bekend en in mijn optiek ook totaal niet nodig. Na die 8 minuten ging de film weer verder, en waren we eigenlijk gewoon een beetje ‘flabbergasted’ nog van de pauze. Bij een filmmarathon of een Lord of the Rings kan ik me een pauze nog we voorstellen, maar bij Pitch Perfect 3? Zo spannend is PP3 nou ook weer niet… Oké, het enige spannende is Matt Lanter, maar ook weer niet zó spannend dat ik in m’n broek plas ervan of een wijntje nodig heb.

Aftiteling, lichten aan, personeel?

Bovenstaande gebeurde tegelijk. De film was afgelopen, en de lichten gingen direct aan. Maar iedereen weet wat er gebeurd tijdens de aftiteling; dan komen er nog een paar leuke stukjes van de film! Hier had de Euroscoop alleen geen boodschap aan, en terwijl de film dus nog een beetje doorging stonden de spotlights alweer op het scherm, met als resultaat dat je de film dus niet meer kon bekijken verder. Ondertussen stond beneden al twee man personeel met een vuilniszak, naast twee prullenbakken en een Grolsch bierkrat. Over dubbelop gesproken… Helaas was het personeel vergeten om de deur even open te zetten, waardoor we dus de deur voor elkaar open moesten houden. En dáár ontging mij echt even de logica; je gaat met twee man personeel staan, maar geen van beiden bedenkt even om de deur open te zetten…

IMG_1444

Gelukkig bleek dit keer wél de muziek aan te staan in de centrale hal, dus nu was er gelukkig een iets gezelligere sfeer ontstaan in plaats van het lege, maar luide gezoem van de servers.

Euroscoop; concurrentie van Pathé?

Ik ben enorm blij dat we een bioscoop in Schiedam hebben, maar ik zie mijzelf nog niet zo snel een tweede keer naar de Euroscoop gaan. Er zijn écht nog een hoop verbeterpunten en aan alle kanten krijg je een beetje het gevoel dat het concept nog niet ‘af’ is. Vooral gezien de ticketprijs (E9,50) vind ik de kwaliteit en de algehele sfeer nog een beetje karig. Even ter vergelijk; een kaartje bij de Pathé voor dezelfde film kost E10,75 . Dat is ook een hoop geld, maar het is de Pathé; met schone zalen (althans, hier wel), beveiliging, een medewerker bij de zaal wanneer je naar binnen én naar buiten loopt en een algehele luxere uitstraling, met even goed een hoop horeca gelegenheden in de directe omgeving (althans, bij beide Pathé’s in Rotterdam is dit wel het geval).

Ik wil de Euroscoop Schiedam niet direct afschrijven, maar ik krijg het gevoel dat ze te vroeg open zijn gegaan. Een korte samenvatting dus van mijn plus en minpunten;

Pluspunten:

  • Zeer comfortabele stoelen, met brede armleuningen
  • De zaal is niet te warm of te koud
  • Weinig reclame voor de film, en de reclame die wel getoond wordt is veelal uit eigen stad!
  • Hapjes en drankjes goed betaalbaar

Minpunten:

  • De algehele look en feel in de bioscoop zelf doet wat ‘goedkoop’ aan (geen ‘echte’ bioscoopkaartjes maar kassabonnetjes, hard loeiende servers
  • Erg rommelig, zowel in de zaal zelf als bij de kassablokken
  • Geen beveiliging of managers zichtbaar op de vloer
  • Onaangekondigde pauze tijdens de film
  • Direct de lampen aan tijdens de aftiteling (en dus ook de spotlights op het scherm direct aan, waardoor het restant van de film niet meer te zien is)
  • De tickets zijn aan de dure kant

Wat de Euroscoop wat mij betreft beter had kunnen doen was met een mooie openingskorting eerst een aantal maanden publiek kunnen trekken en op die manier veel feedback vergaren. Zoals de Euroscoop nu draait en er nu voor staat zou E7,50  een betere en eerlijkere prijs zijn, want op deze manier snap ik dat ze geen volle zalen trekken. Over een jaar probeer ik het wellicht nog een keer, hopelijk kom ik dan in een volle, schone zaal te zitten, want er is absoluut potentie en het pand is zo groot en prachtig! Maar ik ben zo bang dat het allemaal nét te vroeg, en nét te gehaast is geopend allemaal…

Op dit moment zeg ik; Euroscoop is absoluut geen concurrentie voor de Pathé. Naast een treinstation zitten is geen garantie voor een succesvolle business, want vanaf Schiedam Centrum is het 5 minuten met de trein naar Rotterdam Centraal, waar je schuin oversteekt naar Pathé Schouwburgplein. Er is absoluut ruimte voor verbetering en ik hoop dat ze die verbeteringen ook absoluut gaan doorvoeren. Op dit moment doet het een beetje aan tussen het B-merk van Calvé pindakaas; tuurlijk, het is eetbaar en het kan op je boterham, maar voor een paar cent meer heb je ‘the real deal’. Terwijl er iets heel moois van gemaakt kan worden, daar ben ik van overtuigd!Laat je een reactie achter?

2 thoughts on “Euroscoop: het B-merk onder de bioscopen?”

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: