Gezonder leven; nu moet het roer echt om

Suikerverslaafd en een verstoord eetpatroon

Ik roep altijd dat ik ‘suikerverslaafd’ ben. En oké, vooruit, ik ben ook inderdaad echt wel verslaafd aan suiker, zoetigheid en chocola. Als in; chocola-met-suiker-erin. Niet gezoet met dadels, dat blijkt niet mijn ding te zijn. Maar goed, ik moet echt gezonder gaan leven. Nu eet ik niet extreem ongezond, ik eet ook echt wel groente en fruit, maar ik snoep eigenlijk gewoon heel erg veel en durf ook wel te zeggen dat ik een beetje een ‘verstoord’ eetpatroon heb. Ik ga van ‘totaal geen honger’ (wat gerust de hele dag kan zijn) naar ineens behoorlijk bunkeren.

Alsof ineens het lampje aangaat van ‘ohja, ik moest nog even eten’ en er ineens volop honger is. Nu zullen er een hoop in m’n omgeving zeggen; ‘joh, jij hebt een lijf waar je trots op mag zijn’ of ‘dat vetje is geen écht vetje’. Maar ik kom nu op het moment dat ik mezelf ‘dik’ ga vinden, niet meer blij ben met mezelf en eigenlijk mezelf alleen maar probeer te verstoppen. Terwijl ik 2 maanden terug mezelf prima ‘in shape’ vond en eigenlijk best trots was op mijn lijf.

Zelf in de hand

Aan de ene kant denk ik; tja, ik heb het zélf in de hand, ik kan natuurlijk ook gewoon mezelf dwingen om (gezond) te eten. En dat is ook zo, tot op zekere hoogte. Maar wat moet ik doen als ik gewoon écht geen honger heb? Vorig jaar had ik een stuk meer ‘trek’ en honger. Maar even terugschakelend, toen volgde ik ook het revalidatietraject, werd ik fysiek aan het werk gezet met apparaten en oefeningen en had ik ook serieus weer wat spieren opgebouwd. Als ik nu naar m’n buik kijk word ik diep ongelukkig, voel ik me een vetklep en baal ik eigenlijk dat het zo warm is; nu kan ik geen dikke trui aan. En m’n gezicht word ook nog eens “bol”. De buikspieren (lees: platte buik) zijn weg, en m’n ‘zelfacceptatie’ eigenlijk ook.

Gezonder leven

Sowieso is het wijs om weer te gaan ‘trainen’. Niet zozeer omdat ik nou zo sportief bezig wíl zijn, maar omdat m’n lijf dat gewoon nodig heeft. Hoewel ik dat wel ‘eng’ vind; ik ben nu pijnvrij, vooral ook pijnstillervrij (!) en ik zit eigenlijk niet zo te wachten op een terugval. Sterker nog, ik ben daar best een beetje bang voor. Maar tegelijkertijd wil ik ook die afschuwelijke vetrol op m’n buik weg hebben.

En dat betekent dus; gezonder leven. Nu ben ik alweer wat beter op weg; ik fiets naar m’n werk tegenwoordig en ik merk ook dat ik op m’n werk minder snel ‘snaai’, omdat een boterham of broodje nou eenmaal beter vult. Maar eenmaal vrij en thuis gaat het dus gewoon mis. Dus… Deze maand beginnen we met Personal Training. Dat zorgt niet alleen voor qualitytime tussen “pap en mam”, het zorgt er ook voor dat we samen fit worden, fit blijven én dat we elkaars stok achter de deur kunnen zijn.

Gezonder eten

Dat betekent ook dat het tijd is om íets gezondere boodschappen in huis te halen. We haalden al meer fruit in huis, maar het kan wel beter en wat gezonder. Dus gaan we op andere manieren boodschappen doen. Althans, dat heb ik zojuist bedacht, of m’n wederhelft het daarmee eens is, is een tweede. Maar, meer online boodschappen doen (bij Jumbo of Picnic bijvoorbeeld) en ik heb gisteren mijn eerste bestelling bij Rechtstreex gedaan. Echte streekproducten, niet verder dan 50km van ons vandaan geteeld en waarbij het dus duidelijk is waar het vandaan komt. In combinatie met het sporten, fietsen, werken en minder snaaien hoop ik dat dit allemaal ervoor zorgt dat ik me iets fijner (strakker) in m’n vel ga voelen en weer een beetje blij word als ik in de spiegel kijk met m’n strakke skinnyjeans aan. Want let’s face it, ik voel me nu een rollade.

Realitycheck naar mezelf

Dit hele artikel is eigenlijk meer een beetje een ‘realitycheck’ voor mezelf. Ik ben niet blij met hoe ik er nu uit zie. Dat ben ik al een heel poosje niet meer, maar het verstoppen ging wat makkelijker bij ‘slecht weer’ omdat je dan toch meer aan hebt. Maar dat gaat wat lastig in de zomer. Iedereen trekt strakkere en kortere kleding aan, bikini’s zelfs, en ik probeer manieren te bedenken waarop ik tóch een trui aan kan of een vest aan kan.

Ik zet er expres geen foto van online overigens, van mijn ‘vetrol’. Ten eerste omdat ik niet 40 keer wil horen ‘dat het echt wel meevalt’ en dat een ander een ‘moord zou doen voor dat figuurtje’, maar ook omdat ik m’n vetrol niet op de foto wil. Ik ben aan het wachten tot de droger klaar is zodat ik m’n polo aankan, zodat deze precies lekker over die vetrol heen valt en ik mezelf niet zo lelijk voel in m’n eigen lijf, in de broek die ik 2 maanden geleden zo trots kocht en waar ik mezelf zo sexy in voelde. In diezelfde broek voel ik me nu een dikkertje dap.

Overleefmodus, en een mentaal leerproces

En ik weet dat ik dat zelf in de hand heb hoor, want vooralsnog heb ik net in al mijn zelfmedelijden (goed, en buikbijn en hormonen) 4 minidonuts van de AH naar binnen gewerkt. Goed gebalanceerde lunch is het ook, not. Soms blijf ik nog een beetje hangen in ‘overleefmodus’ denk ik, van vóór de operatie en vooral ook ná het breken van m’n rug en het dragen van een gipscorset.

Als ik maar íets naar binnen stop, dan heb ik in ieder geval íets gegeten. Alleen nu moet m’n lijf nog even leren dat ik ‘s morgens bést honger mag hebben en een ontbijtje kan eten, en moet ik mentaal nog even leren dat ik niet dik word van fatsoenlijke maaltijden, maar dat ik juist beter in m’n vel ga zitten bij het eten van fatsoenlijke maaltijden.

 Laat je een reactie achter?

4 thoughts on “Gezonder leven; nu moet het roer echt om”

  • Heel herkenbaar! Laatste tijd (lees maanden) heb ik weer wat meer stress en vreet mezelf helemaal vol. Gelukkig “maar” 1kg aangekomen, maar m’n buikomvang is wel erg toegenomen. Ik moet ook echt het roer weer omgooien, zeker omdat ik weet dat ik het kan (vorig jaar flink afgevallen) maar kan de motivatie nog niet helemaal terugvinden.

    Success met deze ‘strijd’! Je kan het!

  • Herkenbaar! Ik ben van nature ook slank, maar heb ook periodes gehad waarin ik iets ‘dikker’ was. Nooit op de juiste plekken, maar altijd een kwab rond m’n buik. En ohwee als je er dan over durft te klagen haha, dan zegt iedereen dat je je aanstelt etc., etc.. Dus ik geef je helemaal gelijk dat je er wat aan wilt doen, omdat jij dat wilt. Je plan klinkt top: niet te drastisch, maar wel goede veranderingen. Succes, ben benieuwd hoe het je vergaat!

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: