Het boekenfeestje van Giraf!

IMG_5831.jpg

Voor wie Giraf & Vriendjes nog niet kent, eerder schreef ik al een blog waarin ik onze favoriete voorleesverhaaltjes noemde. Hier kon uiteraard een boekje van Giraf en vriendjes niet missen! Onze kabouter zingt zelfs met Giraf mee wanneer hij probeert de enge geluiden te verjagen. Vandaag stond er iets enorm spannends en leuks op het programma; de boekpresentatie van het nieuwe avontuur van Giraf en zijn vriendjes; Giraf gaat namelijk dit keer logeren. En zo konden wij ook nog eens de leuke mensen achter de boekjes leren kennen, hoe tof!

3D8F8B5D-5386-4E5D-8D2D-EEB0EC69DF4C

Giraf en wíe?

Een kleine, korte introductie over Giraf en vriendjes is misschien wel leuk voor degenen die nog helemaal niet bekend zijn met deze boekjes. Natuurlijk kennen we allemaal Nijntje, Dribbel, Jip en Janneke, dat zijn de gouden standaarden die al generaties meegaan als het om boekjes lezen gaat en dat blijven natuurlijk klassiekers. Maar, eerlijk is eerlijk, het zijn wel ‘standaard’ verhaaltjes met standaard tekeningen, waardoor verhaaltjes al snel op elkaar kunnen lijken. Daarnaast wordt er tegenwoordig zóveel op de computer gemaakt, dat helpt natuurlijk ook niet echt mee met zulke boekjes. Daarin zijn de boeken van Marie-Louise en Mark Sekrève héél anders. De tekeningen worden met de hand geschetst, maar ook met de hand geschilderd en gemaakt, om vervolgens naar de drukkerij te gaan. Maar, dat hier veel liefde en handenarbeid in gestopt wordt, dat is iets wat je direct terug ziet in de boekjes; er zijn weinig boekjes die zo mooi en kleurrijk gemaakt zijn als deze! Daarmee onderscheiden ze zich wat mij betreft wel echt enorm van de ‘gouden ouden’ boekjes.

IMG_5821.jpg

Giraf gaat Logeren

Inmiddels is het zesde boekje in de Giraf-reeks alweer gemaakt en daar was dus een prachtig en gezellig boekenfeestje voor in Den Haag! Het weer was heerlijk, er was zowaar een warm zonnetje en goed, wij kwamen een beetje laat binnen vallen maar we waren niet minder welkom. Zelf was ik al iets bekender met Giraf omdat we al ‘Giraf viert feest’ en ‘Giraf gaat slapen’ hebben, maar dat ze inmiddels al zés boekjes hadden, dat wist ik dan weer niet! In Giraf gaat logeren gaat, de titel doet het al vermoeden, Giraf uit logeren! Dat is natuurlijk spannend voor iedereen, en dus ook voor Giraf! Hij gaat samen met Zebra helemaal naar IJsbeer, en dat is toch wel spannend, zo helemaal van dat eiland af… Maar dat eiland, hoe zit het daar eigenlijk mee?

IMG_5803.jpg

Het eiland van Giraf, Olifant, Zebra en Krook

Het leuke van zo’n boekenfeestje is dus, dat je de makers van de boekjes leert kennen. Niet alleen het gezicht, maar eigenlijk zo’n beetje het hele gezin achter de Giraf reeks! Het is erg leuk namelijk om te zien dat het hele gezin betrokken is bij de verhalen en ook stiekem er een beetje in terug komt.

Giraf en zijn vriendjes zitten namelijk niet voor niets op een eiland, want dat is op het oog toch best een onlogische plek voor deze figuurtjes en daarnaast ook knap ongezellig, zou je denken, maar er is wel een hele mooie, achterliggende gedachte. Marie-Louise en Mark Sekrève hebben samen maar liefst 5 kinderen én vier katten. Zij hebben inmiddels dus wel een aardige dosis ouder-ervaring opgebouwd en hebben uitgelegd dat het eiland eigenlijk staat voor alle nieuwe, enge, spannende, en soms moeilijke dingen die kinderen leren en ontdekken als ze ouder worden. Daar horen dus enge nachtgeluiden bij, maar ook feestjes die gevierd worden, de onzekerheid of iets wel of niet lukt… Eigenlijk alles wat je kinderen ook doormaken, dat gebeurt ook op zo’n eiland; kinderen bevinden zich eigenlijk ook van geboorte af aan op het eiland; en hoe groter ze worden, hoe meer ze gaan ontdekken van dat grote eiland.

Met dit in m’n achterhoofd, snap ik ook ineens waarom Giraf altijd zo onzeker is; Giraf vindt de grote wereld gewoon nog heel erg spannend. Gelukkig is daar superstoere Zebra (absoluut geen meisjesmeisje!) om Giraf op te vrolijken, en is Krook de grootste snoepkont van het stel. Maar Olifant is toch wel zo’n lieverd…. Olifant steunt Giraf door dik en dun. En ook deze diertjes zijn niet zomaar uit de lucht verzonnen, maar zijn allemaal gebaseerd op hun eigen kinderen en ervaringen. De verhaaltjes waren al leuk, maar nu nog veel leuker…

IMG_5819.jpg

Leuke details

Het zijn de leuke details in de boekjes die het hem doen. De mooie, gekleurde platen, de tekeningen die níet op de computer worden gemaakt maar gewoon met de hand worden geschetst en uitgewerkt. En als je dus zo even met Marie-Louise en Mark staat te kletsen, kom je er ineens achter dat er een hoop leuke grapjes zijn uitgehaald in de boekjes! Zo wordt er in een eerder boekje een tekening gemaakt voor IJsbeer, en bij ‘Giraf gaat logeren’ vindt je deze tekening ook weer terug aan de muur! En ook vindt je in het boekje op een van de pagina’s twee boekjes in de illustraties terug die wel héél bekend voorkomen; het zijn eerder uitgekomen boekjes van Giraf; die gingen dus mooi mee uit logeren. Als je die leuke details weet, merk je pas hoeveel tijd er écht in gestoken wordt en met hoeveel liefde en aandacht deze boekjes gemaakt worden.

Lieve boekjes, lieve mensen!

De boekjes zijn dan ook absoluut een aanrader en ook het logeer-avontuur van Giraf kan dus zeker niet ontbreken in je kast. Giraf gaat logeren is vanaf 18 september te koop bij onder andere bol.com en de grotere boekhandels, maar natuurlijk ook bij Giraf en Vriendjes zelf. Als je er snel bij bent heb je zelfs nog kans op een gelimiteerde oplage van één van de prachtige schetsen uit het boek, wat natuurlijk enorm bijzonder is om te hebben én ook nog eens erg leuk is om eens naast het boek te houden, zodat je écht kunt zien dat ze van A tot Z het boek zélf hebben gemaakt en ontworpen! Daarnaast zijn ze dan ook nog eens zo lief om een persoonlijke boodschap in het boekje te schrijven, als ze maar weten voor wie het boekje is natuurlijk. Wij hebben inmiddels drie boekjes van Giraf en de drie resterende gaan er ook zeker komen, want zulke mooie en fijne verhaaltjes en zulke liefdevolle mensen mogen groeien!

Lieve Marie & Mark (en natuurlijk de gezinsleden die er aanwezig waren!), dank jullie wel voor jullie gastvrijheid, gezelligheid, jullie prachtige boeken en tekeningen en vooral voor jullie positiviteit, iedere dag weer! Ik hoop dat heel Nederland jullie leert kennen en van jullie prachtige boekjes gaat houden!

IMG_5808.jpgLaat je een reactie achter?

3 thoughts on “Het boekenfeestje van Giraf!”

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: