Hij slaapt door, wat een genot!

Ik durf het bijna niet uit te spreken, maar onze knul slaapt door! Dat betekent een stuk meer rust, eindelijk weer nachten doorslapen en ‘s morgens ook een vrolijker mannetje. En, omdat ik nu meer energie krijg, heb ik besloten om gelijk maar wat veranderingen door te voeren thuis. Simpelweg omdat ik m’n lontje nu wat langer is (en dat van hem ook trouwens). Maar eerst dat doorslapen; hoe kan dat nou zo ineens?

Meer geluk dan wijsheid?

Het kan natuurlijk zomaar zo zijn, dat het meer geluk dan wijsheid is. Ik durf het daarom ook bijna niet te zeggen of uit te spreken, maar hij slaapt nu al 3 nachten goed door achter elkaar en het naar bed gaan is ook geen gigantisch drama, dus hey, je zou kunnen stellen dat we eindelijk over het ‘telkens wakker worden’ punt heen zijn toch? Ik weet niet exact wát er nou toe heeft geleid dat hij al 3 nachten geeneens een kréétje geeft, maar ik heb wel een aantal dingen bedacht die ertoe hebben kunnen leiden…

Frisse lucht!

We pakken weer een stuk meer frisse lucht mee. Ik geef mezelf een schop onder m’n poezelige hol en ik ga gewoon met ‘m naar buiten. In de kinderwagen, warme voetenzak, ikzelf m’n warme jas (en handschoenen, sjaal, en muts, je kan het maar koud hebben) aan en lekker een rondje door het park. Daar laat ik hem uiteraard wel gewoon los, hij moet z’n energie er ook uit rennen, maar dat betekent wel een hoop frisse (soms iets té fris) lucht én lekker rennen, klauteren en vooral heel veel zien en ontdekken. Hij heeft dat echt nodig (maar goed, wie niet) en is daarna ook thuis een stuk rustiger. Hij breekt de boel niet zo af en haalt ook minder stunts uit, dus ook minder ongelukken in huis en dus minder bulten en butsen op z’n hoofd. Dat betekent dus ook minder grijze haren voor mij. Daarnaast kom ik op die manier misschien eindelijk eens aan de 10.000 stappen per dag; zou ook wel eens fijn zijn.

Groeispurt?

Het lijkt me ook wel aannemelijk dat hij een flinke groeispurt krijgt; zowel mentaal als fysiek. Hij begrijpt steeds meer, wil ook veel meer communiceren en vooral zélf uitleggen, maar ook fysiek groeit hij ineens heel snel, en dat is te merken. Waar hij voorheen krap 1 boterham naar binnenwerkte, ontbijt hij nu als het éven kan met 3 boterhammen, een banaan en een beker melk. En nee, hij heeft geen lintworm en hij is ook niet overdreven dik. Sterker nog, van mij zou hij best een kilo erbij mogen, maar wat dat aangaat deelt hij mijn genen dus dat zal er niet zo snel inkomen, het is nooit een spekkie geweest. Maar zijn eetpatroon (of nouja, vreetpatroon) in combinatie met het ‘s avonds op tijd naar bed willen zelf en dus lekker doorslapen doet wel vermoeden dat hij weer een groeispurt heeft. En laten we eerlijk zijn; groeien is enorm vermoeiend. Dus dat zal vast aan zijn slaappatroon meewerken.

Nieuw dekbed + kussen

Met een peuterbed moesten we aan één ding ook geloven; z’n ‘babydekbed’ en ‘babykussen’ werden een beetje te klein; er bleef, wanneer hij ging slapen, een flink stuk bed over omdat hij zich graag in z’n deken oprolt. Dus zijn we maar voor een ‘normaal’ (dun) kussen gegaan en een 1 persoons-dekbed zodat we hem lekker in kunnen stoppen, maar ook zodat hij voldoende dekbed heeft om zich warm te houden, ook als hij draait en woelt in z’n slaap. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen, want ik vind het geen toeval dat hij met z’n nieuwe dekbed doorslaapt. En ik moet toegeven; het is ook zo’n tof dekbed, nogal logisch dat je daar lekker onder wil slapen; zou ik ook doen.

Meer slaap, meer rust; meer uitdaging

Nu slaapt hij ‘s nachts wel lekker door, maar hij heeft inmiddels wel besloten dat hij weer even níet overdag hoeft te slapen… Dus geen pauzes voor mama meer overdag 😉 Dat betekent wel dat ik hem weer een stuk meer bezig moet gaan houden, want ik ben niet het type moeder dat hem de hele dag zichzelf wil laten vermaken en ik wil hem zeker niet weer constant voor de TV zetten, hoewel dat soms echt best verleidelijk is. Dus heb ik besloten om iedere dag (dat hij thuis is, niet als hij naar het kinderdagverblijf is natuurlijk) een activiteit met ‘m te doen. Een middagje buiten spelen, verven, knutselen, puzzelen… Simpelweg om hem te prikkelen en dus wat meer uitdaging te gaan bieden. Dan kan ik hem op die manier tegelijkertijd tóch een beetje voorbereiden op de peutergroep, en wie weet blijkt hij er dan inderdaad hartstikke klaar voor te zijn…

 

Op welke leeftijd gingen jullie kindjes ineens ‘echt’ doorslapen? En waren jullie kindjes gebaat bij een ‘slaaptrainer’? Zo’n wekker waarmee ze leren hoe laat ze wakker ‘mogen’ worden? Ik ben me nu aan het oriënteren op zo’n slaaptrainer, maar ik lees wisselende ervaringen!Laat je een reactie achter?

2 thoughts on “Hij slaapt door, wat een genot!”

  • Ooh wat fijn dat hij eindelijk doorslaapt. Onze oudste sliep met iets meer dan een jaar door, maar een klein broertje strooide roet in het eten. Nachtangsten waren een paar weken nachtelijke kost.
    Broertje sliep rond 1 jaar gelukkig al door, alleen is hij geen stille slaper. Vaak worden we nog wakker van een huilende dreumes die zijn speen kwijt is. Gelukkig vindt hij hem tegenwoordig steeds sneller.

    Een slaaptrainer hebben wij nog nooit gebruikt. Het is zelden dat de kinderen extreem vroeg wakker worden. 7u is zo’n beetje de gebruikelijke tijd. En als je om 7u bent gaan slapen lijkt me dat geen reden om het te veranderen

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: