Je kind doet aan nachtbraken; professionele hulp?

We kennen het allemaal; de fases (die meer op een gewoonte gaan lijken) waarbij je kind niet wil slapen; gewoon écht niet. We gaan die (bijna) allemaal door, en als je de nachtbraker nog niet hebt gehad, klop het dan héél snel af, iedere keer wanneer je zegt ‘nee hoor, de mijne slaapt lekker door!’. Voor je het weet ben je nachten wakker. En voorop gesteld, iedere ouder doet het anders en dat is ieders goed recht. Maar vanmorgen tijdens mijn leesrondje op het internet, kwam ik op een nieuwsbericht (nouja, nieuws?) van Babybytes terecht. In dat nieuwsbericht gaat het over Victoria Koblenko, die een slaapconsulente in heeft geschakelt voor haar 8 maanden oude kindje. Een wát? Is dat nou echt nodig?

Eerlijk is eerlijk, ik snap echt voor de volle honderd procent dat je op een gegeven moment he-le-maal knettergek wordt, wanneer je 4 nachten achter elkaar hooguit 2 uur aaneengesloten kunt slapen. Ik herken dat gevoel en dat beeld helemaal. Je haar ziet eruit als een vogelnestje, maar dan nog erger. Make-up kan de wallen absoluut niet verbergen die van je ogen tot je tenen hangen en je concentratievermogen is niet meer wat het geweest is.

Maar waarom, waarom in hemelsnaam, laat je dan een slaapconsulente komen voor je baby? Met alle respect; iedereen moet doen waar hij of zij zelf gelukkig van wordt, maar wat heeft een slaapconsulente voor toegevoegde waarde voor een baby van 8 maanden? Denkt zo’n baby dan ‘Oh, zij heeft ervoor geleerd, ik zal het voor waar aannemen’? Je kind heeft geeneens een idee van wat er gezegd wordt, ziet alleen een vreemd iemand die wat vaststelt..

En wat stelt de ‘slaapconsulente’ vervolgens vast? Dat hun baby regelmaat nodig heeft. Newsflash; ieder (pasgeboren) kind heeft regelmaat nodig. Juist baby’s hebben regelmaat nodig; zo weten ze wat er gaat gebeuren als je overal hetzelfde ritueel voor aanhoudt. Daarom is dat slaapritueel zo belangrijk en goed; zo’n kleintje weet dan waar hij of zij aan toe is. Dat de drukke agenda’s dan niet bevorderend zijn, daar hoef je niet voor opgeleid te worden tot slaapconsulente; dat kan ik je ook wel op een presenteerblaadje meegeven, en zo’n beetje iedere ouder kan je wel vertellen dat heel veel drukte in huis en in de agenda zorgt voor een onrustige baby. Misschien moet ik mezelf naast thuisblijfmama en blogger ook maar slaapconsulente gaan noemen. En voedingsconsulente is misschien ook wel een goede (als je niet eet en drinkt ga je dood. Dat wordt dan 5 euro alstublieft).

Ik doe nu wellicht wat laconiek en trek het misschien iets te ver door (want ik geloof echt wel dat een voedingsconsulente goed werk kan doen en een slaapconsulente zal ook wel wat meer doen dan vertellen hoe je goed kan slapen), maar ik snap oprecht niet dat je als ouder zijnde dus iemand inhuurt, om iets vast te stellen wat zo volkomen logisch is (althans, lijkt..). Daar zakt mijn broek toch een beetje van af. Bij het consultatiebureau vertellen ze me ook iedere keer hoe belangrijk regelmaat is. Dat noemen ze ‘De drie R’s; Rust Reinheid & Regelmaat’. Ik dacht dat ie algemeen bekend waren, maar dat had ik dus verkeerd.

En ik geloof oprecht dat het met oudere kinderen en/of volwassenen heus zijn nut wel kan hebben, echt waar. En dat het anders is als er sprake is van nachtmerries, of gewoon terrorgedrag van een peuter die vertikt te slapen. Maar die kun je in ieder geval probéren iets uit te leggen. Maar een baby van 8 maanden.. De enige manier om die iets uit te leggen is door een ritme te blijven herhalen.

Dus, houdt een ritme aan of een slaapritueel. Houd iedere dag hetzelfde. Kijk of je baby echt vol zit, of toch nog best een beetje honger heeft. En misschien vind je kindje de kamertemperatuur helemaal niet aangenaam; die 17 graden die wordt aangeraden, die vind onze kabouter bijvoorbeeld te koud. Die slaapt het beste met 20 graden (kind van z’n moeder hè). Bekijk en observeer je kindje en de reacties, bewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Dan heb je zo’n slaapconsulente in ieder geval niet nodig tot ze een jaar of 2/2,5 zijn.Laat je een reactie achter?

1 thought on “Je kind doet aan nachtbraken; professionele hulp?”

  • Een slaapconsulente voor baby’s? Oh gosh …
    Slaapconsulente klinkt als een beroep waarvoor je geen diploma’s hebt hoeven halen en/of waarvoor je niet bij een beroepsvereniging hoeft te zijn aangesloten; opdat er totaal geen controle is of eisen waaraan je moet voldoen. Beelden van de GreenHappinez doemen op.

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: