Lifesavers bij onhandige en/of grieperige peuters

Peuters zijn re-te onhandig. Ieder tafelpuntje of ieder rijstkorreltje struikelen ze over lijkt het wel. Daarnaast is het ook supertof natuurlijk om overal op (en af!) te springen, nét over de grens heen te gaan en de meest idiote dingen uit te halen. Dingen die wij als volwassene wel uit ons hoofd laten, maar als peuter is het doodnormaal om op een krabpaal te staan bijvoorbeeld. Of doet alleen mijn kind dat? Vandaag staat mijn “EHBO-P” la centraal; eerste hulp bij Ongelofelijke Pechpeuters…

Altijd verhoging wanneer je géén zetpillen in huis hebt.

Een paar maanden geleden kreeg onze knul ‘s avonds rond 9 uur ineens verhoging. Dusdanig dat het ervoor zorgde dat hij vreselijk hangerig was en niet meer de slaap kon vatten. Uiteraard probeer je eerst het ‘gewone’ riedeltje; flesje melk nog, misschien even schone luier, even een nat washandje, sussen, boekje lezen, of een slokje water drinken. Uiteindelijk komt het erop neer dat ze zich alleen maar belabberder voelen, dus dan grijp je het noodmiddel; de zetpil. Of je grijpt mis, zoals wij dus die avond. Zetpillen op, en ik met m’n geweldig organisatorisch vermogen had wel bedacht dat er nieuwe zetpillen moesten komen, maar dat kwam iedere keer op het ‘oh doe ik morgen wel’ lijstje. Ik kan je dus vertellen; er zijn ‘s avonds nérgens zetpillen te krijgen. Ook niet bij een benzinepomp. Ik weet niet precies of dat met wetten en regelgeving te maken heeft, maar wat mij betreft mag het direct opgenomen worden in het standaard assortiment bij benzinestations. Uiteindelijk is m’n vriend naar de Makro gereden (want, open tot 10 uur en ze hebben ook luiers, dus ook vast wel zetpillen) maar dat viel ook vies tegen; ze hadden alleen Sinaspril, een kauwparacetamol voor baby’s vanaf 3 maanden. Op zich heel leuk bedacht, maar eenmaal thuis wilde hij dus de Sinaspril niet naar binnen werken, bleef hij alleen maar uitspugen. Je kunt je voorstellen wat een rampennacht dat is geweest. Inmiddels zorg ik ervoor dat er altijd 2 doosjes zetpillen liggen, zodat ik altijd zeker weet dat ik genoeg heb in huis. Als ik 1 doosje leeg heb, komt er een nieuw doosje.

Welke zetpil je neemt qua merk is volgens mij om het even. Even lekker plat door de bocht; de Panadol zetpillen kosten 4,49 bijvoorbeeld bij, terwijl de Kruidvat eigen merk zetpillen 1,95 kosten. Het verschil zit hem dan in het aantal mg Paracetamol; bij de Panadol zetpillen zit er 250mg in, tegenover 240mg bij de kruidvat eigen merk. Verder komt het op hetzelfde neer, alleen zijn de Panadol doosjes wat chiquer. Je kunt dus wel raden welke doosjes hier in de la liggen… Kruidvat (en Etos) dus.

Arnikind Vallen en Stoten Gel – VSM

Deze tubes zijn hier in huis echt heilig verklaard inmiddels. Want, als je net als ons, gezegend bent met een uiterst opgewekt jongetje, ondernemend, maar oh zo lomp van tijd tot tijd, dan wil hij nog wel eens z’n hoofd stoten, z’n kin stoten, achterover vallen van z’n Zebra, uitglijden over een sok die hij 5 minuten geleden zelf uit heeft gedaan, of in een driftbui z’n hoofd tegen z’n bed aan knallen. Koelen onder de kraan vindt hij niet zo heel erg tof, en wanneer hij het dan wél leuk vind staat ie gelijk de hele dag aan de kraan om z’n hand eronder te houden, wat óók weer niet de bedoeling is. Jeetje, wat een zeikmoeder ben ik eigenlijk. Afijn, ik geniet enorm van de peuterpubertijd maar ik red m’n pensioen nooit met alle stunts die hij uithaalt. Ik heb van deze tubes ook standaard twee stuks op voorraad liggen. In de vallen en stoten gel zitten geen enge dingen, geen zware pijnstillers maar wel Arnica en Calendula. Dit gaat bij ons in ieder geval 90% van de blauwe plekken tegen, daarnaast smeren we het ook op alle bulten die hij valt zodat deze minder snel tot een ei uitgroeien. Soms vraag ik me echt af wat mensen wel niet van me denken als ze hem weer met een bult op z’n voorhoofd zien lopen, maar aan de andere kant ga ik er maar vanuit dat ze allemaal hun hoofd stoten, 4 keer op dezelfde plek, gewoon voor de fun ofzo.

Zorg voor pleisters!

We hebben een kat. En een peuter. Jij kan vast wel raden wat er gebeurd als je een chagrijnige kat en een hele blije peuter samen op de bank laat zitten? De kat laat dan even (subtiel) weten dat hij graag z’n schoonheidsslaapje waardeert. En dat hij als eerste hier was en dus de baas is. Althans, dat denkt onze viervoeter. We weten allemaal dat onze peuter de baas is, van tijd tot tijd. Onze kat haalt hem niet tot bloedens toe open hoor, en hij waarschuwt echt wel eerst een paar keer voordat hij een keer 2mm aan nagel gebruikt, maar het blijven tere huidjes bij die kleintjes. Uiteindelijk is het vooral de schrik bij die kleintjes, maar een pleister doet dan wonderen. Tot nu toe heb ik ze vaker voor mezelf nodig gehad overigens, maar goed.

Roosvicee Laxo

Als je zelf geen voedsel allergieën, intolerantie of gevoeligheden hebt voor bepaalde types voeding ga je er vanuit dat je kleine dat ook niet heeft. Wanneer je dan in de fase komt dat je allerlei fruithapjes, groentehapjes en ‘tussendoortjes’ gaat proberen kom je tot de conclusie dat ze het een beter kunnen hebben dan het ander. Zo hebben we eerst een klein probleempje gehad met rijstebloempap (nóóit meer, wat een ellende, en hij vond het nog vies ook), rijstwafels ging ook niet heel soepel. Inmiddels gaan rijstwafels enzo helemaal goed, maar bij het avondeten vermijden we rijstmaaltijden. Onze knul kan ook niet echt maat houden, dus als hij iets eenmaal lekker vindt (en hij vindt rijst nou eenmaal heel lekker) eet hij gelijk twee borden leeg; vertel hem maar eens dat hij het dan maar bij één bordje moet houden. Hij krijgt genoeg te eten hoor, maar hij heeft gewoon een groeispurt. Oh ja, ik dwaal af, maar je raadt al wat het resultaat van teveel rijst is; verstoppingen. Gelukkig helpt Laxo heel goed (en snel) en vermijden we dus de rijstmaaltijden voorlopig. Het fijne is hier ook weer aan dat er niks in zit dat kwaad kan.

Schrale billen, schrale wangen of andere droge plekjes?

Ongetwijfeld dat iedereen dit al in z’n la heeft liggen, maar toch het vermelden waard; Sudocrème en Bepanthen. Sudocrème voor de billen en Bepanthen gebruik ik voor droge, rode plekjes in het gezicht of ergens anders op de huid. Ik heb het gelukkig niet heel vaak nodig, maar het is wel altijd fijn om in huis te hebben. M’n grote pot sudocrème is nog steeds niet op (je kunt er echt lang mee doen!) en Bepanthen komt in fijne, handige tubes. En als ik m’n vriend mag geloven stinkt sudocrème minder dan Zinkzalf. Ik ruik het verschil niet, maar ik geloof hem op z’n woord 😉

Bij kleine, jonge baby’s met buikkrampjes…

Volgens mij gaan bijna alle baby’s door die vreselijke 3 maanden heen waarbij ze constant krampjes hebben. Je weet van gekkigheid niet meer hoe je hem vast moet houden, neerleggen durf je al helemaal niet meer want het geluid gaat overal doorheen. Na twee weken van ellende te hebben gehad ermee hebben we Infacol gekocht en zo zijn we die ellendige 3 maanden doorgekomen. Het kost wat, maar je hebt in ieder geval weer wat rust in huis terug en je kunt ook zowaar weer een beetje slapen. Hulde voor de infacol! Koop de infacol niet te groots in; voor je het weet zijn die drie maanden voorbij. Onze knul was in ieder geval op stipt 3 maanden van de buikkrampjes af.

Wat mis jij nog in dit rijtje? Laat het me weten in een reactie!

Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts! Bovenstaande middelen zijn middelen die ik gebruik, maar ons zoontje heeft geen reacties of allergieën op het een of het ander. Is je kindje bekend met eczeem of andere reacties op een of meerdere middelen, zakt de verhoging niet maar stijgt hij alleen maar? Raadpleeg dan altijd de huisarts of de spoedeisende hulp. Daar zijn deze mensen voor en ze horen je liever 10 keer te veel op een avond dan een keer te weinig of te laat. Lees vóór het gebruik altijd de bijsluiters van geneesmiddelen, ook wanneer het om geneesmiddelen gaat welke vrij verkrijgbaar zijn in de supermarkt of drogisterij. 


Laat je een reactie achter?

1 thought on “Lifesavers bij onhandige en/of grieperige peuters”

  • Wat wij standaard in huis hebben is een luchtbevochtiger en olie zoals Eucalyptus bij verkoudheid en lavendel bij onrust. Zo zijn ze lekker snel van de verkoudheid af, of in elk geval de hoestbuien en bij drukke (feest)dagen vallen ze snel maar ook rustig in slaap. En een kind dat voldoende slaap heeft i vaak ook een stuk gezelliger 😉

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: