Mazelenuitbraak; maar we hebben toch vaccinaties?

Vaccinaties; tegenwoordig weer helemaal hot om er een mening over te hebben. Aan die trend doe ik natuurlijk graag mee, eerlijk is eerlijk. Helaas is het ook helemaal hot om ineens niet meer te vaccineren. Het rijksprogramma van vaccinaties zou niet goed zijn, de vaccins zouden vol met gifstoffen zitten en, last but not least; je kind kan er heel misschien eventueel als indien mogelijk autisme van krijgen. Wat ik van vaccineren vind, de ‘anti vaccinaties moeders’ die daarbij horen én of ik zelf vaccineer (of nouja, laat vaccineren), lees je in mijn blog vandaag!

Maandag was het in het nieuws; er is een Mazelenuitbraak in Europa. Waar het voorheen beperkt werd tot Italië en een paar bible-belt achtige clubjes in Nederland, hebben nu ook onze Duitse buren en onze Belgenburen een mazelenuitbraak.

Even een kleine opfrisser; mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, die in het gunstigste geval alleen een hoop rode vlekjes oplevert, en in een iets minder gunstig geval middenoor ontsteking, diarree, of, als je echt enorm veel pech hebt, longontsteking, stuipen of een hersenontsteking. Inmiddels is het vaccin tegen mazelen al jaren opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor een epidemie in Nederland uitblijft. Goed, 2013 en 2014 even niet meegerekend, toen een grote groep orthodox-protestantse kinderen dit vaccin niet bleek te hebben gehad en er toen ineens een wildgroei aan rode vlekjes en diarree was, die niet in verband stond met ‘iets verkeerds gegeten’. In 2008 hadden we dat overigens ook, omdat er toen een stel ouders van mening was dat vaccinaties niet pasten bij hun ‘antroposofische levenshouding’ (als ik het google kom ik bij allerlei vage dingen uit over aura, liefde, geduld, ziele-ontwikkeling). Dit is overigens gewoon na te lezen op de site van het RIVM.

Als ik dat zo zie, en dan zie dat het aan alle kanten weer uitbreekt, komt er maar een vraag in me op; waarom zou je je kind niet vaccineren? Als ik dat ga googlen, kom ik bij ‘Vaccinvrij’ uit. De redenen waarom je op zijn minst zou moeten nadenken over het wel of niet vaccineren, vind ik op zijn minst wat bijzonder. Want een vaccin kan eventueel wellicht misschien een hersenbeschadiging geven. Of, zoals de NVKP stelt, schijnt er een verband te zijn tussen vaccineren en Diabetes Type 1 (een auto-immuun ziekte). Iets wat ik toch verdomd knap vind als er op de website van het diabetes fonds staat dat ze helemaal nog niet precies weten hoe Diabetes type 1 nou ontstaat.

Ondertussen houden we wel met zijn allen van leuke vakanties en ‘lieve toeristen’. Toeristen die er andere gewoontes en gezondheidsvormen op nahouden, en gaan we maar wat graag op vakantie met de kleine telg ‘want nu zijn ze nog lekker klein en is het nog lekker makkelijk’. Dat zo’n kindje dan natuurlijk ook wel extreem vatbaar is voor allerlei ziektes en virussen, ach, dat vergeten we even, want hey, het is toch leuk? Maar een vaccin is niet leuk, dat is maar stom, en daar kan je ziek van worden, dus nee, dat doen we niet.

Ik zeg nu niet dat je niet op vakantie moet gaan of dat je toeristen een masker aan moet reiken om maar niet met elkaar in aanraking te komen, maar waarom nemen we daar (inclusief kinderen) wel een risico mee, maar kan je wel van mening zijn dat je van een vaccin autisme kan krijgen? Dat vind ik toch zo enorm knap, want als ik op de Nederlandse Vereniging voor Autisme kijk, staat toch echt heel duidelijk dat je met autisme geboren wordt. De NVKP stelt al dat het lastig is om wetenschappelijk te onderbouwen dat autisme door een vaccin kan worden veroorzaakt, maar vindt daarom ook dat het RIVM maar moet bewijzen dat het vaccin geen autisme veroorzaakt. Enkele zinnen later beginnen ze over homeopatische onderzoeken. Sorry NVKP, daar ben je mij al kwijt. Als je het toch over wetenschappelijke onderzoeken wilt hebben moet je niet met een homeopastisch onderzoek aankomen, dat snap je toch zeker zelf ook wel? Ook knap dat ze stellen dat je met die homeopatische onderzoeken en behandelingen, autisme kunt genezen, als er toch echt duidelijk staat dat autisme je hele leven een rol blijft spelen. Kan iemand mij dat even uitleggen hoe dat dan precies werkt?

Verder had Arjen Lubach er natuurlijk nog een prachtig mooi verhaal over. De paraplu-theorie. We zijn beschermd, juist omdat we allemaal vaccineren. Als er dan steeds meer mensen niet vaccineren, heeft de ziekte veel meer kans om te verspreiden. En tja, dan kan het zomaar zo zijn dat dat vaccin niet goed werkt. Iets wat niet heel gek is. Stel; van de 100 kinderen worden er 5 niet gevaccineerd. Dat is niet eens zo’n grote ramp. Maar ja, omdat Pietje en Klaasje niet gevaccineerd worden, worden Henkie, Johannes, Sara, Miep, Truus, en al hun broers en zusjes ook niet meer gevaccineerd. Dan zijn er ineens van de 100 kinderen nog maar 50 gevaccineerd. Die zet je bij elkaar op school, buitenschoolse activiteiten en in een zwembad, en ineens vinden we het raar dat de ziekte de kop opsteekt, ondanks het vaccineren, en kunnen de ‘anti vaxxers’ heel hard roepen: ‘zei het toch, we hadden gelijk hoorrrrrrrrrrrrrrrr.’ Terwijl dat in mijn optiek toch echt een vrij logisch gevolg is door het niet vaccineren, en geen bewijs dat vaccineren niet werkt.

Het is altijd goed om je erin te verdiepen natuurlijk, dat sowieso. Maar het RIVM houdt je ook geen informatie achter. Je kan alle informatie krijgen die je wilt, je krijgt ook keurig de basis informatie waarin in principe de basics staan. Heb je nou een kindje met een medische gebruiksaanwijzing, dan kan je natuurlijk altijd meer informatie vragen of, als je kindje onder behandeling in het ziekenhuis staat, aan de artsen daar om advies en raad vragen. Nou is dat in mijn ogen meer iets dat logisch is, dan dat dat voor je uitgekauwd moet worden, maar goed, we zijn niet allemaal hetzelfde.

En dan is er dus weer het nieuws dat overal in Europa de mazelen opduiken. Nu zijn de mazelen zo op het oog vrij onschuldig, maar polio kan ik nou niemand echt aanraden, net als kinkhoest, dat lijkt me ook geen pretje. Hepatitus B kan in een ernstig geval leiden tot leverkanker. Hoe wil je dat je kind later uitleggen? Dat je, omdat jij het vervelend vond dat je wellicht een dagje koorts kon krijgen en geplaagd moest worden met een prikje, je kind wellicht daarom leverkanker heeft opgelopen?

Want laten we eerlijk zijn; als de NVKP kan stellen dat het RIVM maar moet bewijzen dat de vaccinaties geen autisme veroorzaken; kunnen zij dan ook even bewijzen dat je van het Hepatitus B vaccin leverkanker krijgt?

Het zal je wellicht wel opgevallen zijn, maar ik ben een voorstander van het vaccinatieprogramma. Bij ons op het kinderdagverblijf is het dan ook verplicht om je kind te vaccineren, anders wordt je toch ietwat vriendelijk verzocht een ander dagverblijf te zoeken voor je kind. Ik vind dat een goede zaak. Die kleintjes krijgen al genoeg kinderziektes voor de kiezen, waardoor dat immuunsysteem al hard zat hun best moeten doen. Er is behoorlijk wat onderzoek geweest en naar mijn weten worden die vaccins ook aardig up to date gehouden. Wat is er dan zo erg om je kind een beetje te ondersteunen door ze te vaccineren? Je stuurt ze toch ook niet zonder warme jas en regenjas de zeikende regen in? Dan kleed je ze toch ook zo warm en droog mogelijk aan en doe je toch je best om ze zo droog mogelijk te houden, zodat ze geen vervelende longontsteking oplopen of een vervelend koutje te pakken krijgen?

Nee, ik snap het niet… En over een jaar of twee vinden we het weer heel vreemd dat er weer zo idioot veel kinderen de ene kinderziekte na de andere krijgen, en het immuunsysteem een opdonder krijgt van heb-ik-jou-daar.

Ik begrijp het niet.. Je hebt een prachtig mooi kindje, je hebt de mogelijkheid om er alles aan te doen om je kindje zo gezond mogelijk te houden, en dan ben je bereid om Russisch roulette te spelen met de gezondheid van je kind. En waarom? Omdat je van mening bent dat het lichaam het zelf maar op moet lossen? Dat zeg je toch ook niet wanneer je kind z’n sleutelbeen breekt?

Nee.. Ik snap het niet… En ik ben ook zo eerlijk om te zeggen dat ik het niet wil snappen…Laat je een reactie achter?

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: