Een bezoek aan Molen de Walvisch

De trots van Schiedam; ‘onze’ molens

Prachtig mooi en oud, maar nog steeds puntgaaf, zoals de Walvisch!Schiedam staat wereldwijd bekend om de authentieke molens. Sterker nog, wereldwijd heeft Schiedam ook nog eens de hóógste klassieke windmolens; oprecht iets om trots op te zijn dus! Oudere molens vereisen ook wel meer onderhoud, waardoor ook de Walvisch hieraan moest geloven; de deuren werden gesloten, het museum werd even tijdelijk verplaatst naar Molen de Palmboom in Schiedan en de grote opknapbeurt kon beginnen. Maandenlang heeft de Walvisch ingepakt gestaan, maar eindelijk was de molen weer dusdanig gerepareerd en hersteld dat deze weer volledig kon functioneren en dus ook weer feestelijk geopend kon worden! Dit weekend was het eindelijk zo ver en konden ook wij de molen weer van binnen bekijken.

 

 

Molen de Walvisch; weer in ere hersteld

Deze molen heeft al een hoop achter de rug. De Walvisch werd in 1794 gebouwd door de familie Nolet (nog steeds bekend om de jenever) en heeft al twee maal in de brand gestaan. In 1938 brak er brand uit, maar hierna kon de molen gewoon weer malen. Na de brand heeft de molen zelfs magnesium gemaald, wat weer zuiver koolzuurgas opleverde. Dit was weer goed voor de diverse priklimonadefabriekjes uit die tijd.

In 1996 sloeg echter weer het noodlot toe; door kortsluiting stond de Walvisch weer in de brand, ditmaal brandde de molen tot de romp helemaal af. Door diverse initiatieven en steun van diverse bedrijven kon de molen weer worden gerestaureerd. De molen is nu, net als de andere authentieke molens in Schiedam in eigendom van Stichting de Schiedamse Molens; deze hebben in 2017 deze molen gesloten om een hele grote, en grondige verbouwing te verrichten. Hoewel de Walvisch nog wel een ingepakte romp heeft, is sinds dit weekend wel weer geopend voor publiek en dus helemaal in ere hersteld als museummolen, met een fijn winkeltje erin.

Trots op Schiedam

De steile trappen zijn dus écht heel steil in de Walvisch!Hoewel ik me niet altijd even positief uitlaat over onze stad, krijg ik hier toch absoluut een trots gevoel van. Het zijn nog altijd prachtige molens, die niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens mooie verhalen in leven houden, zonder dat je hier direct een extreem ‘toeristen’ gevoel van krijgt. Daarnaast draaien de molens veelal op vrijwilligers, die vol passie vertellen over hun molens, de geschiedenis en de werking van de molens. Niet alleen ik vind de molens fascinerend; onze knul vind de molens ook prachtig en het was één van de eerste dingen die hij opmerkte in de auto; de molens! Geef hem eens ongelijk; ze zijn imposant en iets wat je niet meer in iedere stad ziet.

Nu mochten we als Schiedammers als eerste een kijkje nemen in de molen, voordat hij écht open ging voor publiek. Het was feestelijk aangekleed overal, er stond een churros kraam buiten (maar ik heb me weten te beheersen!) en er hing daarnaast ook nog eens een ongedwongen sfeer, waarbij men nog netjes voor elkaar aan de kant ging. Ja, daar kreeg ik eigenlijk wel een fijn gevoel van!

De indeling van de Walvisch

Inmiddels kom je bij de Walvisch direct binnen in de molenwinkel en in de horeca-gelegenheid. Dit is altijd gratis toegankelijk en hier kun je dus een kopje koffie komen drinken, échte molenproducten kopen (zoals diverse ambachtelijke bakmixen) maar ook hele leuke souveniers. Via de trappen kom je bij de eerste verdieping uit, waar een korte film te zien is over de Walvisch. Deze film duurt niet langer dan 10 minuten, en wordt meerdere keren per dag vertoond. Hierna volgde nog een trap, naar de volgende verdieping.

De Walvisch denkt ook aan de kinderen door het ook voor hun leuk te maken!Boven de ‘filmverdieping’ kwam je bij een ‘miniatuurmolen’ uit, waar je de werking van de molen kon zien en ook zelf kon ervaren door de verschillende draaiwielen en lades waar een hoop originele gereedschappen lagen. Ook aan de kleintjes was gedacht; overal waren krukjes bij gezet waardoor ook onze knul zelf aan de wielen kon draaien en de wieken kon bewegen!

Daarna volgde er nog een steilere trap, maar hier kwam dan wel het allergaafste; nu kwamen we op de verdieping uit waar de drie maalkoppels staan. Wát een bouwwerken zijn dat, ongelofelijk! Ook konden we nu eindelijk zélf op het ‘balkon’ konden lopen. Vanaf de Walvisch heb je een perfect zicht op álle molens in Schiedam, met ook de hoogste originele molen van Schiedam: molen de Noord is namelijk maar liefst 33,3 meter hoog!

Ik noem het expres de originele molen; onze gids moest het echt even van het hart tijdens onze rondleiding; hoewel op de Nolet geregistreerd staat als de hoogste molen, is het niet dé originele molen. De Nolet heeft een hoogte van 42,5 meter en is wel grotendeels gebouwd in de oude stijl en met originele stenen, maar is pas in 2005 gebouwd en daarom verwijzen de vrijwilligers ernaar als ‘niet origineel’ (met een knipoog).

Indrukwekkend, maar dan nog naar beneden!

Op de molen-weegschaal
We mochten in de Walvisch ook nog samen op de weegschaal 😉

Ik maak er geen geheim van- ik heb nog steeds een beetje (beetje boel) last van hoogtevrees en ik werd dus écht niet heel blij van de smalle, hoge en steile trappen. Ik was dan ook enorm blij dat m’n vriend onze knul op z’n arm had, want dat had met mij alleen niet goedgekomen, ik stond zelf al te trillen op die stomme trappen. Het was wel echt enorm indrukwekkend, en het was zó enorm mooi geworden! Binnen was het ook nog eens lekker warm.

Eenmaal terug in de molenwinkel ben ik toch maar eens in de kasten daar gaan gluren; het rook zó lekker in de hoek en ik vind het met vlagen wel leuk om wat te bakken. Ik heb me uiteindelijk in kunnen houden en ben ik gegaan voor de échte pannenkoekenmix, zodat ik voortaan gewoon zelf mijn pannenkoekjes kan bakken, en voor de bakmix van Bitterkoekjes-met-amaretto-cake gegaan. Vooral die laatste lijkt me zó lekker, dat ik dat gewoon moest proberen. Het fijne is; ze hebben hele bijzondere bakmixen, maar je hebt niet het gevoel dat je teveel betaalt. Dat klinkt heel stom, maar ik hoef niemand uit te leggen dat kinderen duur genoeg zijn 😉

 

 

 Laat je een reactie achter?

2 thoughts on “Een bezoek aan Molen de Walvisch”

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: