Op boodschappentour; wie, wat, waar?

Het leven is al duur genoeg. Een vreselijk cliché, maar wel waar. Laat staan als je een baby/dreumes/peuter/noujavulmaarin in huis hebt. Of twee, drie… Dan is het daarnaast ook nog wel zo prettig als ze iets gezonds en vitaminerijks voorgeschoteld krijgen. Of ze het op willen eten is een tweede, maar je hebt dan in ieder geval je best gedaan. Aan boodschappen doen is geen kunst; iedereen kan naar de supermarkt gaan en daar kopen wat ze nodig hebben. Maar wat zijn de kleinere manieren om toch wat te besparen? Ik neem je mee naar mijn boodschappenlijstje!

Wat wel handig is om te weten; hoewel ik wandelend naar de AH heerlijk vind met de kinderwagen, is het niet echt geschikt voor grote boodschappen. Zoveel past er nou ook weer niet in de nuna wagen. Gelukkig hebben we mazzel en hebben we een auto, waar ook vrijwel dagelijks mee gereden wordt. Zodoende dat we wat grotere boodschappen met de auto kunnen doen, waardoor ik (in principe) alleen maar voor de kleinere boodschappen heen hoef.

Normaal gaan we eigenlijk alleen naar de AH (gemakzucht) maar van het weekend besloot ik dat we eens iets anders moesten doen; de LIDL. Waar de LIDL voorheen eigenlijk een hoog sloeber gehalte had, is het nu sociaal iets meer acceptabel om gewoon eens de LIDL in te lopen. Het is al meerdere malen positief in het nieuws gekomen, omdat de kwaliteit van groente en fruit best hoog is, evenals de diepvries producten. LIDL is net als ALDI Duits, en daar houden ze niet zo van allerlei kunstmatige toevoegingen. Dat weet ik omdat m’n schoonvader van bepaalde toevoegingen vreselijke migraine aanvallen krijgt.. Dus daar ga je vanzelf een keer op letten en ineens merk je het verschil.

Afijn, op naar de LIDL dus. Vorige week hadden ze een paar leuke en goede aanbiedingen, dus daar hebben we goed van geprofiteerd. Ik kan nu wel mijn hele kassabon gaan uittypen, maar ik denk dat niemand daarop zit te wachten, dus houden we het globaal; voor nog geen 35 euro had ik diverse verse (!) groenten en fruit, rundvlees hamburgers maar ook scharrelkipfilet (!), aardappels (zowel ‘gewone’  als zoete aardappels, bio couscous en nog wat hapjes (kaas/worst, knijpfruit een een zak afbak stokbroodjes). Oh, en heel belangrijk; de appelsap. Onze kabouter drinkt bij voorkeur appelsap (met water aangelengd). Dat viel me absoluut mee! Maar zoals je ziet staat er bijvoorbeeld geen melk bij, of smeerkaas, omdat de melk bij de LIDL wat minder lang houdbaar is en snel zuur raakt na openen. Smeerkaas komen we niet mee uit de voeten bij de LIDL, want onze kabouter heeft het liefst La Vache Qui Rit.

En AH heeft ook echt geen slechte aanbiedingen, alleen daar zijn de wat langere termijn aanbiedingen gewoon wat interessanter. Zo zijn deze week de Ariel Waspods in de aanbieding (1+1 gratis) en heb ik deze dus ingeslagen. Daar was toch alweer de eerste 12 euro mee terugverdiend. Ook het magere rundergehakt, wat hier altijd prima te verwerken is in een maaltijd, was in de aanbieding en ook dat scheelt weer E2,30. Melk is daar nooit gigantisch duur, maar in tegenstelling tot de LIDL dus net wat langer houdbaar.

Natuurlijk, dan ben je ook al snel 35 euro kwijt (met broodbeleg voor ukkepuk en wat fruit/groente hapjes voor de zekerheid erbij), maar hier zitten dan toch wel weer dingen bij die zich weer op de lange termijn terugverdienen. De komende 50 wasbeurten heb ik namelijk weer in huis, en die pods vind ik toch het fijnst van Ariel.

Door de hoeveelheid aardappels, couscous, vlees en groente ben ik eigenlijk voor de hele week nu voorzien van eten; we koken sowieso vaak ‘te veel’ waardoor er alvast een hap voor de volgende dag staat, en zo zijn de eerste euro’s alweer ruim terugverdiend. Zo kan ik in ieder geval de komende twee weken zeker wel vooruit qua aardappels; ik heb voor zo’n 2 tot 3 maaltijden zoete aardappel, en voor zeker wel 6 maaltijden gewone aardappels. Dan hebben we ook nog een pak couscous, waar ook alweer 4 maaltijden uit te halen zijn. In cominatie met het vlees en de groentes komen we dus uit op een kleine 12 / 13 maaltijden. Natuurlijk heb je ook wel eens geen zin om te koken, en doe je dus een patatje of maak je een pak soep warm (gemakzucht), maar dat betekent dus wel voor twee weken boodschappen in huis. Het enige wat je bij zou moeten halen is wat broodbeleg (al heb ik nu met wat er nog in de koelkast lag voldoende broodbeleg voor een heel weeshuis) en omdat ik in de vriezer ook nog Bonduelle groentes had liggen, is de kans klein dat ik nog losse groentes moet halen.

Het kost alleen wat heen en weer rijden (als de supermarkten niet bij elkaar in de buurt zijn; hier zijn de LIDL en de AH praktisch naast elkaar als we met de auto erheen gaan, en we hebben nog een AH op loopafstand) en wat uitzoekwerk. Ook moet je toch iets meer van tevoren gaan bedenken wat je wil eten.

En een extra puntje voor mij; ik zal toch moeten leren koken. Want, ik met mijn goede ideeën, moet dit nu wel tot een succes brengen. Al was de zoete aardappel ovenschoten vorige week ook prima gelukt, dus ik heb er wel vertrouwen in dat ik deze week ook echt wel een paar keer kan koken. En het is gewoon een beetje kneuzig dat ik als vrouw en moeder zijnde een hoop kan, behalve koken. Tijd om er wat aan te doen dus. Ik ga een maand bonnetjes bewaren, om te kijken wat er nou eigenlijk extra bijgehaald moet worden en wat we nou gemiddeld uitgeven.

En natuurlijk, dat maakt deze week misschien wat duurder, maar dat wint zichzelf weer terug; ik hoef namelijk echt niet iedere week 50 waspods te halen, en de luiers (ook in de aanbieding bij de AH) zijn ook echt niet iedere week op. En last but not least; ik ben wel een klein beetje een luxe paardje, en hou wel van iets lekkers te knabbelen of te eten ‘s avonds bij het TV kijken. Dat kan de boodschappen ook weer duurder maken natuurlijk. Als je dat niet doet, of je, zoals mijn vriend, heel goed in kan houden en gewoon niks te snoepen of te knagen koopt, kan dat ook wel weer meevallen.

 

 Laat je een reactie achter?

1 thought on “Op boodschappentour; wie, wat, waar?”

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: