Review; een fotoalbum bij Fotofabriek.nl

Herinneringen; het liefst wil je soms wel hele dagen filmen en alles op de foto zetten om de herinnering maar bij je te kunnen houden. Zeker bij kinderen, omdat het zo idioot hard gaat en ze zo enorm snel groot worden. Dan wil je nog even met wat heimwee terug kijken naar de momenten dat ze nog zo lekker klein waren, een eerste keer op het strand, de gezellige momenten bij opa & oma… Ik doe ook aan ‘ouderwetse’ fotoboeken (al moet ik die nog steeds een keer verder volplakken…) maar soms is het ook heel leuk om er een compleet met een kaft en al te maken! Ik werd benaderd door Linda van Fotofabriek met de vraag of ik een fotoalbum wilde testen en reviewen. In deze blog lees je dus hoe dat in zijn werk gaat, en wat ik van de kwaliteit vind!

Toen Linda mij een mailtje stuurde vanuit Fotofabriek vond ik dat natuurlijk enorm tof. Ik post namelijk op social media geen foto’s van onze kabouter herkenbaar in beeld, en vond het daarom alleen maar nog bijzonderder (is dat een woord?) dat ik desondanks hiervoor gevraagd werd! En waarom ik dat nog meer zo leuk vond, is omdat ik echt van fotograferen hou. Niet alleen de kiekjes op de iPhone met een leuk instagram filter, maar voorheen heb ik ook heel veel paarden op de foto gezet. Ontelbaar veel fotoshoots en ik vind het heerlijk om daar helemaal in op te gaan. Dat heeft doorgezet toen onze kabouter geboren was, en kinderen zijn dus nog véél leuker om op de foto te zetten. Vooral die van jezelf. Daardoor durf ik wel van mijzelf te zeggen dat ik wel weet wat een foto kwalitatief goed maakt en weet ik ook als geen ander hoe belangrijk het is dat een foto goed afgedrukt wordt; met het afdrukken kan je een foto compleet verzieken, en een hoop bedrijven claimen dat ze alles kunnen afdrukken, maar komen echt niet allemaal even goed uit de bus.

Fotofabriek.nl daarentegen weten waar ze mee bezig zijn. Het is ook niet voor niets dat ze door de Radar Fotoboekentest als best getest zijn voor 2017. Dat komt niet alleen door de kwaliteit, maar ook omdat de prijs heel gunstig is. Ze worden beoordeeld op 120 criteria! Dat zijn dus ook allerlei criteria waar je zelf helemaal niet bij stil staat. Overigens is dit niet het eerste jaar dat ze als beste getest zijn, maar al het 5e jaar op rij. Je kunt dus absoluut spreken van een professioneel bedrijf.

En aan mij dus de eer om te bekijken of ik het eens ben met die gewonnen prijs, super stoer! Het begon met installeren van de software. Ik zelf ben niet zo happig op software, omdat ik het eigenlijk gewoon een stuk makkelijker vind om zoiets via de browser te doen, en ook wel een beetje bang ben eigenlijk dat het dan halverwege mis gaat en je fotoboek er verpest uit komt. Daarnaast komt dat niet alle software altijd even intuïtief is, en laten we eerlijk wezen, als moeder heb je het druk genoeg. Dan heb je echt geen tijd (of zin) om nog een hele  studie te doen naar het software programma.

Gelukkig bleek dit bij Fotofabriek reuze mee te vallen. Bij het openen van de software krijg je direct de vraag (na de updates) of je een bestaand project wilt openen, of een nieuw project wil starten. Als je kiest voor nieuw project, kun je direct je product kiezen én zie je direct wat de ‘vanaf’ prijs is. Handig, want zo kan je veel makkelijker al een keuze maken, zonder dat je achteraf voor verrassingen komt te staan!

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik ben voor het A4 fotoboek gegaan in liggend formaat. Dat bladert prettig, en staat makkelijk in iedere boekenkast, met het standaard aantal bladzijdes. Om nou een fotoboek van 60 bladzijdes te maken, vond ik ook niet heel netjes, en ik kan zijn hele leven wel in een groot fotoalbum verwerken, maar ik vind het leuker om verschillende, kleinere fotoboeken te maken!

Na het kiezen van het fotoalbum krijg je nog te zien dat er voor meerprijs allerlei opties zijn. Het is fijn om van tevoren al te zien dat er meerdere opties en soorten papier zijn en dat je dus niet gebonden bent aan één soort papier!

Vervolgens kun je kiezen om het project blanco te beginnen, en zelf te bepalen hoe en waar je foto’s komen, of je kunt kiezen voor de sjablonen van Fotofabriek. En als je het jezelf echt heel makkelijk wilt maken, kun je zelfs een map uitkiezen waar je foto’s in staan, en de software zelf de foto’s in laten voegen! Ik heb voor de middelste optie gekozen, al dacht ik nu dat het toch wel handig was om de map te selecteren; ik heb nu een dubbele foto erin, foutje!

Het inrichten van het fotoboek gaat heel handig en intuïtief, je klikt en sleept en de foto wordt automatisch in het kader gezet. Je kunt dan ook nog de foto wat verschuiven of het kader groter of kleiner maken, maar eigenlijk wijst dat zichzelf wel. Je bladert makkelijk door het album heen met de software. Wanneer je het album helemaal hebt afgemaakt, gaat de software berekenen of de foto’s geschikt zijn om af te drukken. Als dit niet het geval is, krijg je hier ook een notificatie van en krijg je de keuze om door te gaan met de huidige samenstelling, of kun je nog wisselen en wijzigen. Ik heb expres ervoor gekozen om ook een paar foto’s van lagere kwaliteit (waar de software een melding gaf) erin te verwerken, omdat ik erg benieuwd was wat dit zou doen wanneer het geprint werd!

Het bestellen ging erg snel en gemakkelijk. Wat enorm leuk (en origineel) is, is dat je een mailtje krijgt wanneer je fotoboek in productie is genomen, en daarbij een filmpje ontvangt hoe de kaft wordt gemaakt. Dan zie je dus echt je foto’s op de kaft ín de machine! Heel erg gaaf, want we weten hoe we de foto hebben gemaakt, we weten hoe hij eruit ziet in het album, maar hoe zo’n machine eruit ziet, weten we eigenlijk niet. Dat was dus enorm leuk en geeft tevens ook weer wat vertrouwen, dat je album ook door mensen echt in handen genomen wordt en er niet een grote ‘stampmachine’ is en ze aan de lopende band gaan. Dat voorkomt dat je een verkeerd gesneden boek krijgt bijvoorbeeld!

Het fotoboek werd best snel geleverd. Op 3 juni ontving ik de orderbevestiging van Linda, en op 6 juni ontving ik het filmpje waar te zien was dat hij in productie werd genomen. Op 8 juni is het album vervolgens verstuurd, en zo had ik het dus 9 juni in huis! Het was goed en stevig verpakt, en voorzien van leuke kortingscodes; een mooi extra’tje dus!

De kwaliteit van het fotoalbum laat niets te wensen over. De kaft is enorm stevig, wat erg prettig is omdat je het album het liefst 100 jaar mee wilt laten gaan. Daarnaast is het fijn dat je al met je kleintje foto’s kunt bekijken, en ze dus niet onbedoeld het fotoboek stuk kunnen maken. Het papier wat gebruikt is, is erg prettig en de foto’s hebben hun eigen, echte, kleuren behouden. Dat is iets waar ik zelf heel veel waarde aan hecht, want ik weet hoe de foto’s er digitaal uitzien, en ik zie dat dan ook héél graag terug op de print. De foto’s die van mindere kwaliteit leken, zijn helemaal niet zo beroerd als ik had gedacht. Ja, je ziet wat meer ruis en je ziet dat het geen spiegelreflex kwaliteit is; maar hey, als ze gemaakt zijn met een iPhone 6s (met de selfie camera) en je hem a4 vullend af laat drukken; nogal logisch dat het dan niet dezelfde kwaliteit geeft als een spiegelreflex afdruk om het maar zo te noemen. De sjablonen zijn erg netjes en recht uitgelijnd, dus geen scheve randen te zien.

Deze diashow vereist JavaScript.

Al met al ben ik zéér te spreken over de kwaliteit van Fotofabriek en is de Radar prijs die zij keer op keer hebben ontvangen meer dan verdiend. Als je het hebt over prijs-kwaliteit; zij leveren enorm veel kwaliteit voor een hele schappelijke prijs. Zo blijft het maken van mooie foto albums ook leuk voor het gezin met een kleiner budget, en kun je eigenlijk van iedere vakantie bijvoorbeeld met gemak een foto album maken, waardoor je een hele mooie collectie kunt maken.

Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan hier om direct te beginnen met het maken van jouw eigen fotoboek!

Deze review is tot stand gekomen door een samenwerking van Fotofabriek & Kaboutermama. Ik ben niet betaald om een lovende review te schrijven. Mocht het een vreselijk slecht album zijn geweest, dan had ik dit ook eerlijk vermeld en vandaar ook dat ik ook minder kwalitatieve foto’s heb gebruikt om het album volledig te kunnen testen.


Laat je een reactie achter?

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: