Roken met kinderen

Spoiler alert; ik rook niet. Sorry jongens. Ik doe een hoop ongezonde dingen (lees: ik ontbijt bij voorkeur met chocola – als ik al ontbijt), heb geen vast eetpatroon en ik nuttig graag een wijntje, maar als er één ding is dat ik niet doe, dan is het roken. Niet alleen omdat het hartstikke ongezond is en alle andere 50 cliché’s (die wel waar zijn, maar waar ik nu niet op in ga), maar ook omdat ik het niet nodig vind om m’n kind bloot te stellen aan allerlei stoffen waar hij níet om gevraagd heeft. Er gebeurt immers al genoeg waar hij niet om gevraagd heeft.

Roken tijdens je zwangerschap

Nee, ik ga niet de verloskundige uithangen die je gaat uitleggen wat het met je kindje doet als je rookt tijdens je zwangerschap; die foto’s en filmpjes kan je zelf terugzoeken op google en ik ga er inmiddels ook gewoon maar vanuit dat een gedeelte van de rokende moeders gewoon lekker doorrookt tijdens de zwangerschap. Onder de noemer ‘ja, ik ben al geminderd, maar helemaal stoppen levert stress op en weet je hoe slecht dát is voor de baby?’ Eh, goed, daar kan ik een hele hoop (lelijke) en belerende dingen over zeggen, maar we weten allemaal dat het gewoon not done is, en een groeiachterstand en longbeschadiging lijkt me toch iets grotere gevolgen te hebben voor je ongeboren kind dan even stressen van het cold turkey stoppen met roken. Gelukkig stopt een groot gedeelte van de rokers wél met roken tijdens de zwangerschap, en houden ze dit ook vol nadat de kleine geboren is, wat super fijn is natuurlijk! Wie zegt er nou dat kinderen of babies niet nuttig zijn; ze zijn hartstikke nuttig. Ze zorgen ervoor dat je je leven betert. Goed, jammer dat er een kind aan te pas moet komen, maar hey; niemand is een heilige, ik deed ook dingen verkeerd en die doe ik nu ook goed, dankzij m’n kind.

Roken ná de bevalling

Wat ik alleen níet kan begrijpen… Dan heb je al die maanden niet meer gerookt. Je zou dus kunnen stellen dat je gestopt bent. Waar komt dan ineens na al die maanden (ik bedoel; gemiddeld genomen ben je je absoluut wel 6 maanden minstens bewust van je zwangerschp; let wel, gemiddeld genomen) die behoefte en drang vandaan om ineens een peuk op te steken?  Ik kan me daar geen voorstelling bij maken. Ik snap oprecht dat er dan allemaal heftige en serieuze dingen op je af komen hoor, absoluut! Maar kan je dat niet oplossen met even een rondje wandelen of even flink tegen de muur schreeuwen ofzo? Voor mijn part sabbel je op een reepje knetterchocolade of koop je een zak chup-a-chups, maar vanwaar ineens dan die hunkering naar die ene sigaret? En die hunkering… Oke, ook dáár kan ik inkomen, want oude gewoontes komen af en toe gewoon terug, maar waarom geef je daar dan aan toe? Je hebt de hele zwangerschap besteed aan het niet roken… En dan zijn er zoveel moeders die dan ineens pats boem weer gaan roken. Dat is toch zonde?

Raar beeld

Ik blijf het een raar en verdrietig beeld vinden, en iets wat ik helaas naar mijn mening nog te vaak zie; je ziet een moeder achter een kinderwagen of een buggy lopen, en daarachter loopt de kersverse (of iets minder verse) moeder. Met vaak in haar ene hand de wagenstang en d’r mobiel, en dáár zal ik niks van zeggen want ja, daar maak ik me ook schuldig aan. Al is dat vooral om even te appen over de boodschappen (iets met halverwege bedenken wat je ook alweer wilde eten vanavond) of om even mail te checken. En, het allerleukste zijn natuurlijk foto’s van bovenaf in de kinderwagen. Ik kan in een stopmotion film waarschijnlijk wel laten zien hoe zijn haar gegroeid is, zoveel foto’s vanaf de bovenkant heb ik inmiddels. Afijn, dáár zal ik dus niet in veroordelen.

Maar in de andere hand zie ik dan een peuk, en dat breekt m’n hart een beetje. Niet alleen omdat het gewoon niet nodig is, en omdat de moeder in kwestie misschien denkt ‘ah joh, we zijn buiten, dus die lucht krijgt hij toch niet naar binnen’ maar hey, achter jou loopt misschien een moeder met een kinderwagen. En dat kindje krijgt dan wél die lucht lekker naar binnen. Ik zelf probeer dan altijd wel even in te halen en eromheen te lopen, maar dat lukt natuurlijk lang niet overal. Ik vraag me dan ook af; dat is toch helemaal niet nódig? Nog los van het feit dat een ander kind misschien wel in jouw nicotinewalm loopt…. Je hebt nog steeds die peuk vast, tussen je vingers. En met die vingers stop je dalijk waarschijnlijk met alle liefde (of ergernis, ik weet niet hoeveel sigaretten je al opgestoken hebt die dag en hoe rot je dag is verlopen) het speentje van je kleintje weer terug in z’n mond. Totaal onnodig, ongezond en daarnaast gewoon onzinnig. Er zijn hele campagnes; ben je zwanger? Stop met roken! Meeroken is dodelijk, et cetera et cetera. Maar waar zijn de campagnes voor ná de zwangerschap? Een zwangerschap geneest geen nicotine verslaving.

Ik zeg absoluut niet dat je álles moet laten wat je lief hebt, op het moment dat je een kind hebt. Je hoeft niet wekelijks in de kerk te zitten, gebedjes te slaan. Je hoeft niet het huis brandschoon te hebben, want het is hier ook gewoon een zooitje. Het is niet erg als je kind niet de perfecte babykamer heeft, en als ouders mag je ook echt wel een kilo’tje te veel wegen, want niet iedere moeder is direct na de geboorte weer zo slank als een den. Oké, ik wel, maar ik had juist die dikke pens graag willen hebben, dus niemand is perfect, en ik zal dan ook zeker niet streven naar perfectie. Kind of geen kind; ik drink nog steeds m’n wijntje. Hell, soms drink ik er zelfs twee; lekker boeiend. Maar niet waar m’n kind bij is. Ik drink m’n wijntje pas als ik zeker weet dat hij diep slaapt. Dus ik zal de laatste zijn die zal zeggen; laat alles vallen, je mag niks meer als moeder zijnde. Maar ik heb wel een keer direct van een andere moeder gehoord; ik stop niet met roken omdat ik een kind heb. Dáár kan ik met mijn verstand niet bij, want ik kan gewoon met alle beste wil van de wereld niet begrijpen dat je doelbewust in huis rookt, terwijl je weet dat je kind daar last van heeft. En het kind in kwestie had er last van, dat kan ik je garanderen.

Schrijf ik dit stuk om te vertellen wat een slechte moeder ze wel niet is? Nee, absoluut niet. Want ik geloof oprecht dat iedere moeder de beste moeder probeert te zijn die ze kan zijn, zo ook de vrouw in kwestie. Iedereen zal doen wat hij of zij het beste acht voor zijn of haar kind, daar ben ik van overtuigd. Althans, dat wíl ik gewoon heel graag geloven, want m’n hart breekt anders in duizend stukjes denk ik als ik bedenk dat ouders opzettelijk hun kind fysiek of mentaal pijn doen, of dat nou op de korte of lange termijn is.

Maar hoe moeilijk kan het nou zijn, om niet te roken in het bijzijn van je kind. Niet in huis, niet achter de kinderwagen, niet in de auto. Op het moment dat je je daarvan bewust wordt, zijn er ineens een stuk minder plekken waar je nog even dat sigaretje kan roken. Het resultaat? Je auto stinkt niet, je huis stinkt niet, en met een beetje mazzel leef je een stuk langer; je kind ook trouwens. Garanties krijg je niet in het leven, dat weet ik maar al te goed. Maar je kan je geluk wel een beetje spreiden…Laat je een reactie achter?

5 thoughts on “Roken met kinderen”

  • Ik ben een roker (pleit schuldig), maar mijn rookplek is buiten in de tuin… Het enige waar de kids (en de vrouw) dus last van hebben is van mijn stinkende adem als ik terug binnenkom. Rokers buiten op straat storen mij niet direct, onze kinderen krijgen heus genoeg ‘andere ongezonde (uitlaat/industrie)lucht’ te verwerken en daar doet niemand precies moeilijk over? Laten we de ‘kindvriendelijke’ buiten-rokers dan ook niet meteen als boemannen gaan zien hé? Wat betreft het opnieuw gaan roken, bij elke verslaving heb je de kans op herval (dus ook bij gokken/drinken/drugs…). Waarom? Geen idee… 🙂

    • Als dat het enige is wat je opgemerkt hebt aan het artikel mis je het punt van mijn verhaal 🙂 Tevens geef ik aan niet de tig cliché’s te benoemen, en die benoem ik dan ook niet. Ik geef alleen wél mijn mening over het roken 😉 Daarvoor is het immers mijn blog 🙂

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: