Sinterklaas en een peuter van 2

De Sinterklaasgekte begint weer. Ik lees overal kinderen die ziek van de zenuwen zijn, ouders die daardoor ook van de leg zijn (wat moeten we kopen, hoeveel moeten we kopen, jeetje, straks is het uitverkocht, hamsteren!) en het enige wat in mij op komt is ‘wat een onzin, het enige leuke is de lekkere chocoladeletters die erbij komen kijken’. Op het kinderdagverblijf besteden ze er ook wel aandacht aan, maar niet extreem overdreven. En dan vraag ik me af; onze knul is twee… Is Sinterklaas dan nou echt wenselijk, of is het niet zo erg om het gewoon over te slaan?

Ik heb er niks mee

Het moge duidelijk zijn; ik heb niks met dat hele sinterklaas gebeuren. Maar goed, ik heb ook niks met m’n eigen verjaardag, ik heb niks met vrijgezellenfeesten, ik ben stiekem enorm opgelucht dat we niks van de zwangerschap afwisten, want ik vind babyshowers ook echt vreselijk. Ik wil echter niet dat onze knul direct ondergedompelt wordt in mijn negativiteit tijdens allerlei (al dan niet onzinnige) feestdagen, dus voor hem maken we er uiteraard een feestje van. Maar ja… Dat sinterklaas… Moet dat nou echt?

Hoeveel zou hij ervan onthouden denk je?

Kijk, in gezinnen met meerdere kinderen snap ik dat je het op een gegeven moment wel móet vieren; immers vieren ze het op school ook allemaal, en zeker met gezinnen waarbij er een aantal jaar tussen kind 1 en 2 zitten, snap ik heel goed dat je dan héél lang aan Sinterklaas vast zit. Maar ja, onze knul is twee. We hebben recent z’n verjaardag goed (en uitgebreid) gevierd, we vieren kerst met het gezin (+ waarschijnlijk schoonouders)… Is het dan wel nodig en ook vooral handig om zoveel feestdagen achter elkaar te doen? Onze knul kan niet zo heel erg denderend tegen drukte; hoe meer spanning en indrukken hij krijgt, hoe vervelender hij wordt en hoe rampzaliger het slapen ook gaat. Zou hij dan onthouden dat we hem sinterklaas hebben ontnomen op zijn 2e jaar? Of zou hij onthouden dat ons huis niet zo bomvol kado’s stond maar dat hij ook niet stijf van de spanning stond? Ik vraag me oprecht af; hoeveel zou hij er nou van onthouden? Ik herinner me in ieder geval niks van toen ik twee was, en er zijn ook geen foto’s om terug te kijken of om herinneringen mee op te halen. Uiteraard maak ik van onze vent wel enorm veel foto’s, maar in hoeverre martelen we hem psychisch als we geen sinterklaas vieren?

Het is ook gewoon duur

Los van mijn eigen anti-feest-gevoel omtrent sinterklaas en dat ik het nut er voor zo’n kleintje (zonder broer of zus) niet van in zie, kost het ook gewoon belachelijk veel geld; laten we eerlijk wezen. In oktober was onze knul dus jarig, dus uitgebreid kado’s, verjaardagsfeestje, alles erop en eraan. Dan komt er sinterklaas bij, kerst bij, en hij moet toch ook echt eens richting een peuterbed, dus nouja; tel uit je winst. Ik klink inderdaad als een gierige Nederlander, maar zo’n decembermaand is ook gewoon echt duurder dan andere maanden. Het is niet zo dat we hélemaal niks vieren (ik ben geen Jehova Getuige), maar man, we gaan failliet op alle speelgoedzaken. En zo’n kleintje kan je niet uitleggen dat een tekenblok ook hartstikke leuk is om te krijgen en om mee te spelen; hij snapt een hoop, maar dát krijg je hem nog niet aan z’n verstand. En dat bed voor Kerst kom ik ook niet mee weg…

Met alle bergen speelgoed die we al in huis hebben zou het sowieso geen slecht idee zijn om de komende 3 jaar de feestdagen over te slaan.

Zul je zien…

Nu blaat ik natuurlijk wel een hoop over sinterklaas, dat ik het onzin vind en er niet aan mee wil doen et cetera. Maar waar het waarschijnlijk op neerkomt is dat we bij de Action zo’n kartonnen schoorsteen gaan halen, 2x z’n schoen gaan zetten, en hij toch een aantal kado’tjes krijgt. Want tja, mama kan het dan niet laten met die ‘mooie aanbiedingen’. En zo houd ik de dure decembermaand zelf in stand… Ongelofelijk…Laat je een reactie achter?

1 thought on “Sinterklaas en een peuter van 2”

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: