Trakteren op het kinderdagverblijf

Met de verjaardag van onze knul in zicht komt er nog een moeilijkheidsgraad; de traktatie voor het kinderdagverblijf. Je wil toch als moeder iets leuks / origineels trakteren (voor je eigen gemoedsrust hè, de kinderen maakt het echt niks uit wat ze krijgen), maar je wil ook weer niemand op zijn tenen trappen (en tegelijkertijd weer wel; jouw kind, jij bepaalt wat er getrakteerd wordt). Lastig allemaal. Hier zijn al verschillende ideeën voorbij gekomen, en ik ben tot de conclusie gekomen dat het verdomd lastig is, maar misschien helpen onze ideeën die het net níet geworden zijn, een andere mama wel!

Wat het net níet gaat worden…

Als eerst dacht ik; het moet hartstikke op en top gezond worden. Een wortel of een soepstengel met een vingerpopje erop ofzo, met wat fruitrommel eromheen. Dat was mijn eerste, pedagogisch verantwoorde idee. Maar ja, iets in mijn hoofd zei gelijk ‘ja jeetje, dan ben jij de moeder die een soepstengel trakteerde’. Niet dat daar wat mis mee is, maar voor iemand die eerder nog pleitte dat kinderen heus wel een snoepje en een koekje mogen is het toch ietwat schijnheilig. En laten we eerlijk zijn; hij is maar één keer per jaar jarig, dan is het toch fijn als hij iets trakteert wat ie zelf tenminste ook nog eet.
Soepstengels (al dan niet met decoratie en/of smeerkaas) werden het dus niet.

Daarna dacht ik ‘een leuk speelauto’tje van de Action ofzo met een doosje rozijnen/ander spul erop gemaakt. Ik zag dat van de week ergens voorbij komen op Instagram en vond dat echt een geweldig leuk idee. Totdat ik me bedacht dat er ook meisjes in zijn groep zitten. Niet om de genderneutraal-discussie weer aan te slingeren, maar het is nou eenmaal niet heel leuk voor meisjes om een auto als traktatie te krijgen, met daarbij weer een doosje rozijnen. Van die krentjes die je over 3 jaar nog steeds overal in je huiskamer ziet liggen en waar je knettergek van wordt zeg maar. Los daarvan zit hij nu in zijn ‘twee is nee’ en ‘alles is voor mij’ fase, dus dat uitdelen van auto’s lijkt me dan geen strak plan; dat komt erop neer dat hij met al zijn auto’s weer thuis komt.

Maar ja, wat moet je dan… Iets zelf bakken is sowieso niet aan mij besteed; ik kan pudding laten aanbranden (en echt gruwelijk laten aanbranden, als in; hele dure pan bijna de prullenbak in). Ik ben dus niet echt een kook of baktalent. Ik bak cakejes en brownies met de mix van ‘Home Made’ eigenlijk; water toevoegen en klaar is Rachelle. En die cakejes schotel ik met liefde m’n eigen kind voor, maar ik weet niet of ik de rest van de kinderen dat aan moet willen doen. Of nouja, de leidsters op de opvang. Volgens mij zit er een partij suiker in (erg hè, ik weet het geeneens!) waar zo’n hele groep van gaat stuiteren. Niet handig op de vrijdagmiddag, voor niemand niet.

Maar wat dan wel…

Toen kwamen we toevallig, tijdens het zoeken naar uitnodigingen, op hele leuke ‘uitdeelboekjes’. En dat is dus wat het gaat worden; uitdeelboekjes. Het is leuk, educatief verantwoord en komt bovendien zonder suikerbom. Al zullen ze er wel een koekje bij krijgen, want alleen een boekje is ook weer zo karig. Een boekje&koekje-traktatie dus. Wie m’n foto’s op Instagram bekijkt zal vást wel weten wat voor boekjes en koekjes het worden 😉
Daarnaast voelt het goed om voor de kleine uitdeelboekjes te gaan. Wij lezen onze knul erg veel voor, maar ik kan me voorstellen dat er ook genoeg ouders zijn die daar niet de tijd, energie of zin voor hebben. Dat is geen veroordeling, maar ik kan het me meer dan voorstellen dat na een lange werkdag je blij bent als je kind op bed ligt en je zelf nog wat aan je avond hebt. Onlangs was er een ouderavond gericht op het voorlezen met je kind, dus het is wel iets wat speelt en waar ouders moeite mee kunnen hebben. Dus eigenlijk is het uitdeelboekje (in mijn optiek) een leuke traktatie voor iedereen! Het is geen weggooitroep/uitdeelplastic, het is geen suikerbom en dus ideaal als je met allerlei voedsel allergieën  rekening moet houden, en daarnaast ‘genderneutraal’ (haha, heb je ‘m weer); lezen is voor alle leeftijden en voor jongens én meisjes.

En zo hadden we dus een leuke traktatie bedacht (vond ik zelf dan); een kartonnen boekje en een koekje. Nog maar een paar nachtjes slapen… 🙂Laat je een reactie achter?

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: