Verstoppertje Spelen – Nijntje!

Iedere vrijdag plaats ik een review met speelgoed, beautyproducten, films, of bijvoorbeeld kleding. Voor jong en oud is er méér dan genoeg om te bespreken en om eens een ongenuanceerde mening over te lezen. Vandaag laat ik jullie het ‘Nijntje Verstoppertje Spelen’ zien, een spel voor baby’s, dreumesen én ook voor peuters (en misschien zelfs nog een beetje voor kleuters!). Wat is het, wat houdt het in en hoe leuk is het nou écht? 

Wat zit er in de doos?

In ‘Verstoppertje Spelen met Nijntje’ zitten (natuurlijk!) de spelregels, waarbij ook uitgelegd wordt hoe je het spel kan spelen, Nijntje zelf (geen overbodige luxe) en 24 hele kleine kaartjes. Belangrijk is wel om te vermelden dat er geen batterijen bij inbegrepen zijn, maar deze zijn wel nodig om het te kunnen spelen. Onder nijntje zit een schakelaar met ‘On & Off’, en het klepje voor de batterijen is alleen te openen met een kleine schroevendraaier. Zolang je deze goed aandraait kan er niks gebeuren en kan je kleintje dus niet bij de batterijen!

Van baby tot kleuter?

In de “Spelregels” staat het echt; Verstoppertje Spelen met Nijntje is écht voor kinderen vanaf 6 maanden. Nu moet je natuurlijk niet denken dat je je baby de hele middag naar Nijntje kan laten zoeken, maar er zijn drie manieren om dit spelletje te spelen, waaronder een manier voor de allerkleinsten! Voor kindjes van 6 tot 12 maanden kan je bijvoorbeeld een zakdoek, hydrofieldoek of een dekentje gebruiken, terwijl je peuters en kleuters echt al kan laten zoeken (en je kan ze ook zelf Nijntje laten verstoppen natuurlijk!). Doordat het geluid niet idioot hard staat is het ook nog eens aangenaam voor het gehoor van de kleintjes, en daarnaast ook aangenaam voor jezelf; ook geen overbodige luxe. Wanneer Nijntje aan staat, zal ze om de 10 secondes even roepen. Van ‘Joehoe!’ tot ‘Kun je me vinden?’ komt voorbij.

DSC_0071.jpg

De “Baby” spel-modus

Voor baby’s is het natuurlijk een heel ‘simpel’ spel, maar wel een goed spel om te spelen. Baby’s in de leeftijd van 6 tot 12 maanden gaan door een hoop fases heen achter elkaar. Zo leren ze bijvoorbeeld in deze korte periode dat papa en mama weg gaan, maar óók weer terugkomen. Zeker in het begin is dat best heel lastig! Vaak heb je bijvoorbeeld zwangerschapsverlof tot ongeveer 10 weken na de bevalling. Daarna gaan ze misschien naar een kinderdagverblijf, een gastouder of misschien komen opa en oma wel oppassen. De periode dat je kindje dan door begint te krijgen dat papa en mama weg gaan, kan heel spannend zijn. Op deze manier kun je ze wel spelenderwijs leren dat íedereen altijd weer terug komt; óók Nijntje!

Nijntje speelt verstoppertje; met een dreumes!

Op de bijgeleverde kaartjes vindt je allerlei alledaagse ‘verstop-plekken’. Voor je dreumes kan je het beste de onderwerpen eruit zoeken die makkelijk, herkenbaar en vooral ongevaarlijk zijn. Omdat dreumesen nog volop in de fase zijn waarin ze alles ontdekken en misschien ook al leren lopen, of al kunnen lopen, is het prettig om met de verstop-plekken rekening te houden dat het bij je kindje past. Loopt jouw kindje al stevig door het huis heen? Dan kan je natuurlijk gerust al wat grotere verstop-plekken uitzoeken. Kruipt jouw kindje nog, dan zijn er ook gelukkig een hoop verstop-plaatsjes die je makkelijk op één of twee meter afstand neer kunt zetten, waar je wel Nijntje in of achter kunt verstoppen. De kaartjes kun je open op de grond leggen, naast Nijntje en de voorwerpen zodat je kindje misschien al de verbanden kan leren leggen tussen de kaartjes en de voorwerpen! Hoe sneller je kindje het oppakt, hoe verder weg je de voorwerpen ook neer kunt zetten natuurlijk!

DSC_0077

En met een peuter, hoe gaat dat dan?

Met een peuter is je huis eigenlijk niet meer veilig met dit spel, zeker als ze ook nog eens flinke avonturiers zijn en overal bij komen. Met peuters kun je het spel spelen zoals in het boekje staat, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat wij dat eigenlijk nooit zo spelen (oeps). Volgens het boekje kun je alle kaartjes, met de rug naar boven toe, op tafel neerleggen, Nijntje verstoppen, en dan drie kaartjes (waaronder de verstopplek) aan het kind laten zien, waar deze dan kan zoeken. Daar vindt onze knul geen lol aan, want ondertussen roept Nijntje maar dat ze verstopt zit en onze knul kan dan niet wachten om te zoeken. De kaartjes laten wij dus eigenlijk achterwege. Wouter mag tot 10 tellen met zijn handjes voor z’n ogen, en aan het gegiechel te horen wordt er nogal eens gespiekt, maar vooruit. Ik verstop ondertussen Nijntje op een plek waar hij wel weet dat hij er mag komen, en dan begint de pret. Op een gegeven moment gaat hij ook terugroepen naar Nijntje, dat is zo lief! Dan hoor je ineens “Nijntje, waar ben je?” en alsof het zo getimed is (lang leve de 10 secondes) hoor je ineens “Joehoeee!”. Ik weet niet wie daar harder om moet lachen trouwens, onze knul of ikzelf. Andersom is het overigens ook heel erg leuk; ik moet dan mijn ogen dichtdoen, en hij gaat dan Nijntje verstoppen, zodat ik Nijntje mag zoeken. Helaas kan hij vaak z’n lachen niet inhouden en weet ik dus al waar Nijntje ligt, nog voor ik een doosje op heb kunnen tillen bijvoorbeeld…
“Haha, néé mama, daar is Nijntje niet!”

Alleen is ook maar zo alleen…

Je kan je peuter natuurlijk dit spelletje eindeloos zelf laten spelen, maar het spelletje is ook heel leuk met een groepje peuters! Daarmee leren ze samen te spelen, maar ook netjes hun beurt af te wachten en misschien zelfs al een beetje samenwerken. Als je meerdere kinderen hebt (bijvoorbeeld een kindje van 8 maanden en een kindje van 4 jaar) kan je ze dit ook gerust samen laten spelen; zodra je je kindje uitlegt hoe het voor de jongste het leukste is om te spelen, heb je mooi even je handen vrij.

Geen fan van Nijntje?

Kan je Nijntje absoluut niet uitstaan, of heeft je kindje he-le-maal niets met Nijntje? Geen nood, dit spelletje is er met verschillende figuren. Je kunt ook verstoppertje spelen met Woezel en Pip, dan mag je kindje Woezel zoeken! Een voorkeur voor Bumba? Geen nood, ook díe variant is er. Er is ook een hele periode de variant met Kikker, van Kikker en vriendjes geweest, maar deze lijkt nu overal uitverkocht. Onlangs zag ik deze nog wel liggen bij de “Read Shop” in de stad (wat in andere steden wellicht een Bruna is), dus misschien dat je dit spel met Kikker nog wel bij de fysieke winkels kunt vinden.

Verstoppertje Spelen met Nijntje; helemaal geslaagd!

Hier is Verstoppertje Spelen echt een hit. Ondanks dat hij nu meer in zijn ‘Cars’ fase komt, blijft het verstoppertje spelen met Nijntje nog steeds één van zijn favoriete spelletjes. Het is ook een spelletje wat ik goed kan verdragen, omdat het geluid dus niet idioot hard staat, en zelfs zo af en toe prettig is om te horen (niet 3 uur achter elkaar natuurlijk). Door de rustige stem waarmee Nijntje ingesproken is, raken kinderen er ook niet te overprikkeld van. Verstoppertje Spelen met Nijntje is verkrijgbaar vanaf 13,99 en verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Intertoys of de (grotere)boekhandels.

Deze review is uit eigen beweging geschreven, bevat géén affiliatelinks en is dus puur informatief geschreven. Voor meer informatie verwijs ik door naar de disclaimer. De foto’s die gebruikt zijn in het artikel zijn door mijzelf gemaakt.


Laat je een reactie achter?

1 thought on “Verstoppertje Spelen – Nijntje!”

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: