Je kind verwennen- wanneer is het teveel?

Verwennen… Wat is verwennen?

Ik krijg nogal eens (lachend of niet) naar mijn hoofd geslingerd dat ik onze knul teveel verwen. En toegegeven; hij krijgt ook best wel veel. Ik loop eigenlijk wekelijks wel even de stad in, om even te kijken of er nog wat nieuws of leuks te koop is. Boekjes, auto’s, nieuwe kleding; er is in ieder geval genoeg nieuw spul wanneer je erop let. Dat wil niet zeggen dat ik álles koop voor hem wat hij wil; ik verkoop hem ook absoluut een ‘nee’ wanneer ik weet dat hij er niet naar om wil kijken. Maar ja, toegegeven; hij heeft wel een héle hoop speelgoed. En knuffels. En kleding. Maar is dat erg? En wanneer is het nou ‘extreem verwennen’?

“Zal wel overcompenseren zijn”

Eerder zette ik deze vraag ook al uit op Mamaplaats. Ik zei gekscherend; beter verwend dan verwaarloosd. Maar jeetje, die viel even verkeerd bij een hoop ouders! Mommies, calm your titties! “Beter verwend dan verwaarloosd” bedoel ik met een dikke knipoog natuurlijk. Van enkele moeders kreeg ik te horen dat het zeker ‘lekker makkelijk’  was om hem zoet te houden met speelgoed, zodat ik mezelf niet schuldig hoefde te voelen dat ik hem nooit aandacht gaf. Eh, wat zeg je precies?

Als er één kind is wat aandacht krijgt, is het die van ons wel. Hij hoeft z’n tijd en aandacht niet met andere kindjes thuis te delen; hooguit met de kat en het huishouden. Ik zit niet hele dagen door op m’n telefoon of laptop te werken en ik werk ook geen 7 dagen per week. Liefde krijgt hij ook meer dan genoeg en ook zonder kado’s zegt hij dagelijks dat ie me lief vind. Nee, ik geloof niet dat het overcompenseren is.

Ik vind het speelgoed zélf gewoon leuk

Dat klopt namelijk wel. Ik vind het zó gaaf om te zien hoeveel speelgoed, knuffels en boekjes er tegenwoordig zijn. Het is echt ongelofelijk om te zien. Ook als je ziet hoeveel rages er zijn. Rages die vaak van korte duur zijn, maar ook hypes die tijdloos zijn. Neem nou Cars; de eerste film komt uit 2006; en wij kijken hem nog steeds wekelijks met onze knul. Let wel; 2006 is gewoon al 12 jaar geleden hè! Maar Cars is nog steeds hip en hot en overal verkrijgbaar. Net als Frozen; dat lijkt ook maar niet te stoppen; iedereen kent Frozen (zelfs ik, al heb ik hem nog nooit afgekeken).

Dus ja, ik vind het speelgoed en de boekjes zélf inderdaad heel eg leuk. Vooral leesboekjes en knuffels vind ik echt heerlijk. Iedere knuffel en ieder boekje krijgt zijn eigen verhaal en herinnering. Iets om aan vast te houden en iets om later met een warm gevoel aan terug te denken. Dat vind ik zelf fijn en vooral ook heel belangrijk. En ja, wellicht dat dát dan wat ‘overcompenseren’ is. Ik heb zelf niets meer van “vroeger” en nu merk ik pas dat je dat best kan missen.

Hij krijgt niet op commando speelgoed

Hij krijgt dus niet op commando speelgoed, boekjes of snoep. Ik vind het wel belangrijk dat hij ook het woord ‘nee’ te horen krijgt en dat hij daarmee ook leert dat sommige dingen gewoon een hoop geld kosten en niet altijd zo uit de portemonnee geschud kunnen worden. Gelukkig is hij een hoop ook alweer snel ‘vergeten’ en is het drama dan ook al snel weer voorbij wanneer we voorbij de speelgoedwinkel (of Wibra) lopen. Men denkt dan al snel als ze hem zien jengelen dat het een verwend jongetje is. Maar volgens mij is dit een algemeen voorkomend iets bij kinderen; er komt een moment dat ze allemaal een keer jengelen wanneer ze hun zin niet krijgen. Of dat nou voor een ijsje, een aardbei, of een op afstand bestuurbare auto is.

Last but not least; ik vind het fijn om hem te zien lachen

En ja, hij lacht ook net zo hard als hij een set kleurpotloden krijgt of een knuffel krijgt. En hij giert het uit van het lachen als we gaan buitenspelen, als hij op m’n rug mag klimmen of als we samen staan te dansen, dus dat is ook absoluut het probleem niet hoor, geen nood 😉 Maar ik vind het fijn om nieuwe dingetjes voor hem te kopen. Grote aankopen denken we ook écht goed, flink, en lang over na. Maar net als dat ik impulsaankopen voor mijzelf doe; doe ik ze ook wel eens voor onze knul.

Ik ben ook maar een mens aan het eind van de dag hoor…Laat je een reactie achter?

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: