Vijf gratis peuter apps, die nog leuk zijn ook!

Hoewel je het liever niet wilt, kun je er toch ook weer niet omheen; de iPad, tablet en telefoon lijkt er steeds meer bij te horen. Basisscholen geven les op smartboards, onze peuter weet al hoe hij een reclame op youtube moet wegswipen, en een werkstuk hoeft niet meer met de hand geschreven te worden. Ja ik kom dus echt nog uit ‘die tijd’ dat ik met de hand m’n werkstuk moest schrijven- ik voel me absoluut ouder worden. Gelukkig wordt hier door veel instanties handig op ingesprongen en worden er talloze spelletjes ontworpen voor peuters en jonge kinderen. Maar wat als je geen godsvermogen aan iPad spelletjes uit wil geven? Gelukkig zijn er ook een hoop leuke, gratis peuter apps te vinden!

Ik geef hem wel eens de iPad of m’n telefoon

Ik zal de laatste zijn die ontkent dat onze knul wel eens de iPad voor zijn neus heeft. Ideaal om even met opa en oma te bellen, of om hem even zoet te houden terwijl ik probeer te koken en absoluut die extra handjes níet kan gebruiken. Soms is mijn geduld dan gewoon op en krijgt hij dus de iPad voor z’n neus. Niks ernstigs aan hoor! Het is fijn om te weten welke apps er geschikt zijn voor kinderen van 2 tot 3 jaar. Vandaag deel ik 5 gratis peuter apps, die je misschien nog niet allemaal kende! En ja, we hebben ze allemaal uitgeprobeerd! Overigens refereer ik naar iPad omdat wij een iPad hebben hier. Ik weet alleen niet of de Android Tablets dezelfde apps en mogelijkheden hebben, sorry!

Sssst! De tijger slaapt ipad spelletje peuter

1. Begeleide toegang

Goed, dat is niet echt een app, maar wel een verdomd handig foefje als je niet wil dat je kind iedereen even facetimed, opbelt of van alles downloadt wanneer je niet kijkt. We kennen allemaal de KPN reclame die absoluut héél schattig is, totdat je ineens héél hard door je bundel heen bent. Gelukkig heeft Apple daar iets handigs op uitgevonden; begeleide toegang. Wanneer je dit aanzet kan je het scherm ‘vergrendelen’. Je kunt zelf bepalen wat je kindje wel en niet kan en mag op het scherm en welk gedeelte van het scherm gevoelig is voor aanrakingen. Dat betekent dus dat onze knul niet zelf aan het volume kan klooien, niet van app kan switchen, voor het doen van aankopen in de spelletjes zelf is een vingerafdruk vereist; dat gaat hem dus niet lukken.

2. Ssst! de tijger slaapt

Sssst! De tijger slaapt ipad spelletje peuter

Deze titel komt je ongetwijfeld bekend voor! Dit boek stond centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Tijdens het voorlezen van het boekje kun je je kindje natuurlijk al uitnodigen en motiveren om de dieren te helpen, maar met de app wordt dit extra leuk gemaakt! Het verhaal wordt in de app voorgelezen door Ruben Nicolai en je wordt tijdens het verhaal uitgenodigd om te blazen in de microfoon, of om de tijger over haar buikje te aaien, zodat ze lekker blijft slapen. Ook staat er nog een superleuk liedje in de app, en kan je kindje ‘zoek de verschillen’ spelen of ‘memory’. Dat hebben ze snel door kan ik je vertellen!

3. De wereld van nijntje

De wereld van nijntje ipad peuter spelletje

Hoewel onze knul een beetje ‘uit’ de Nijntje-fase lijkt te komen, blijft “de wereld van Nijntje” wel nog steeds erg leuk! Je kunt Nijntje aankleden, maar ook laten plassen op de wc, in bad stoppen, of haar tanden laten poetsen. Ook kan je een rondje steppen, of een mooie tekening maken in de woonkamer van Nijntje! Het nadeel vind ik wel aan deze app dat er her en der wat ‘pakketjes’ staan, die onze knul graag uit wil pakken. Uiteraard moet je voor deze uitbreidingen betalen, en je hebt geen manier om ze ‘weg’ te halen uit het spel. Maar los daarvan is het voor onze knul absoluut een leuk spel. Zeker wanneer hij een fase heeft dat hij niet in bad wil, of z’n tanden niet wil poetsen, is dit ideaal. Nijntje poetst immers haar tanden; en dan doet hij het met plezier na!

4. Woezel & Pip op zoek naar de Sloddervos!

Woezel en pip en de sloddervos ipad peuter spelletje

Deze app is ook weer gratis, en destijds ter promotie gemaakt voor de eerste bioscoopfilm. Woezel en pip heeft hier nooit enorm aangeslagen (erg jammer van alle knuffels), behalve met zijn speenkoord dan. In deze app krijg je allemaal symbolen te zien met dingen die je moet zoeken in het plaatje. Want, de Sloddervos maakt er wel een rommeltje van hoor, jeetje! Het spel is makkelijk te begrijpen en is prettig qua kleur; geen felle kleuren en geen harde geluiden!

5. Piano spelletjes voor kinderen (Bimi Boo)

Piano spel peuters ipad

In deze app zitten verschillende pianospelletjes voor verschillende leeftijden. Je kunt ze op deze manier veilig en zonder al te harde geluiden kennis laten maken met muziek, en hoe ouder ze worden, hoe uitgebreider ze kunnen spelen door de verschillende spelletjes die erin zitten. Door bijvoorbeeld ‘oogsttijd’ te spelen, kunnen ze een deuntje in zijn geheel afluisteren wanneer ze alle vruchten hebben opgevangen in de mand! Of help Bimi Boo met het tellen van schaapjes, om een slaapliedje te kunnen luisteren. Let op; niet alle functies in dit spel zijn gratis te gebruiken.

Laat ze niet als een zombie achter de iPad of TV hangen

Het is natuurlijk van belang dat kinderen voldoende buiten spelen, zichzelf ontwikkelen en genoeg beweging krijgen. Laat ze daarom nooit te lang met de iPad spelen en zorg ervoor dat ze ook gewoon lekker buiten komen. Maar je bent geen slechte ouder als ze een keer op de iPad een spelletje spelen, don’t worry!

Welke iPad spelletjes spelen jullie kinderen? Of is de iPad/Tablet echt verboden terrein? Deel het in de reacties!

 

Sssst! De tijger slaapt iPad peuter spelletjeLaat je een reactie achter?

3 thoughts on “Vijf gratis peuter apps, die nog leuk zijn ook!”

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: