Voorleesverhaaltjes

Met een boekenkast vol boeken, kan het niet anders dan dat er hier met regelmaat een boekje wordt gelezen. Niet alleen door onze kabouter, zelf wil ik ook wel eens een in de zoveel tijd een boek open slaan, al moet ik zeggen dat momenteel me de concentratie ervoor ontbreekt. ‘Vroeger’ was ik wel echt een boekenwurm en ik vind het dan ook heel belangrijk dat onze kabouter ook veel boeken heeft, en leest. Op het kinderdagverblijf besteden ze hier gelukkig ook veel aandacht aan, want lezen is ook gewoon enorm goed voor hun taalontwikkeling en daarmee dus ook hun spraakontwikkeling. Daarnaast is het ook gewoon lekker ontspannen om bijvoorbeeld voor het slapen gaan een boekje voor te lezen. Maar wat zijn nou de favoriete boekjes van onze kabouter? En, ook niet geheel onbelangrijk, welke kinderboekjes vind ík het leukst om voor te lezen?

Zoals ik al zei, we hebben wel echt een bonte verzameling aan boekjes staan en daar gaan er ook nog wel een mooie stapel bij komen, maar het is heel grappig om te zien dat ons zoontje al een sterke voorkeur heeft voor bepaalde boekjes. Hij kan zich dan ook echt kwaad maken als ik niet het boekje pak wat hij graag wilde lezen, dus het is wel iets waar we hem echt een plezier mee doen.

We hebben een stapel flapjesboekjes waar hij echt zelf in kan kijken en mee kan spelen, maar ook een groot aantal (voor)leesboekjes. Zo is qua flapjesboek onze gezamelijke favoriet: ‘Dit is Dikkie Dik’, een gigantisch en stevig flapjesboek. Kindjes kennen vaak hun eigen kracht niet, of snappen nog niet helemaal hoe je voorzichtig een flapje om moet slaan. In alle frustratie als het dan niet lukt, kunnen er nog wel eens flapjes sneuvelen bij de wat minder stevige boekjes. Daar is bij dit boek geen sprake van, want het karton is enorm stevig,  de kaft is ook van stevig en fijn materiaal en de hoeken zijn heel prettig afgerond (ieder kind heeft wel eens een hoekje ineens in z’n oog of tegen z’n tanden ofzo, want dat ‘zit gewoon lekker’). Afijn, het boek van Dikkie Dik telt maar liefst 42 flapjes en allerlei verschillende avonturen van Dikkie Dik worden verteld. Hij speelt verstoppertje, maar gaat ook naar de dierentuin! De seizoenen komen ook aan bod en uiteraard haalt Dikkie Dik kattenkwaad uit. Zo leren ze spelenderwijs al een hoop woorden, leggen ze verbanden tussen een woord en een plaatje en daarmee ontwikkelen kinderen zich zo snel! Althans, dat is mijn ervaring met onze kabouter. Los daarvan is Dikkie Dik voor mij ook echt een beetje jeugdsentiment, en mag deze dus gewoon niet ontbreken in de kast. Bij niemand eigenlijk!

Wat dat aangaat zijn de boekjes van Nijntje, Dribbel en Rupsje Nooitgenoeg natuurlijk ook klassiekers. Nijntje is nu sowieso erg geliefd, met name de liedjes van Nijntje worden fanatiek meegedanst en de boekjes worden dan ook met veel enthousiasme gelezen. Inmiddels kan ik ‘Nijntje in de dierentuin’ uit m’n hoofd en lees ik de tekst niet eens meer, maar het blijft een favoriet voor hem, vooral voor het slapen gaan. Dribbel is hij toch nog iets minder aan toe, maar staan wel in de kast, want ja, wederom, jeugdsentiment. En Rupsje Nooitgenoeg… Die mag echt nooit ontbreken. We hebben een superlief setje kado gehad van een vriendin, met een Rupsje Nooitgenoeg boekje en het Rupsje als knuffeltje! Het resultaat is inmiddels dat de rups overal ingepropt wordt door ‘m en dat je in het boekje je vingers stopt, zodat vervolgens je vinger erin zit als een worstje en er paniek uit breekt omdat hij z’n vinger niet meer los krijgt, dus die lezen we alleen onder streng toezicht. Maar straks als hij iets groter is (en doorheeft dat dat dus niet de bedoeling is) weet ik zeker dat hij daar heel veel lol aan gaat beleven en dat het knuffeltje niet meer de status ‘vermist’ heeft.

Het boekje ‘Kleine beer, grote beer’ is ook een succesverhaal. Al is dat vooral omdat, wanneer ik dat boekje voorlees, m’n vriend het hilarisch vindt om een soort ‘doventolk’ te spelen en dus het boek uit te beelden. Waarop onze zoon dus gillend van het lachen met tranen in z’n ogen in z’n bed ligt, en ik dus maar moet zien hoe ik nog serieus blijf en het verhaal uit lees. Echt supertof. Dus, bij deze schat, nogmaals bedankt daarvoor, moeten we snel weer doen.

De sprookjes van Andersen zijn een ander verhaal.. Dat zijn gebundelde sprookjes, en zijn wat langer, waardoor ze wel heel fijn om voor te lezen als je kind moeilijk in slaap valt. Omdat ik dan langer het verhaaltje kan voorlezen en dus in dezelfde rustige toon blijf praten, valt onze knul halverwege heerlijk in slaap. Voor mijn eigen plezier lees ik dan het verhaal nog uit, want het zijn wel grappige verhalen. Of ze echt supergeschikt zijn laat ik even in het midden (voeten eraf gehakt waardoor het meisje nooit meer kan dansen, een boze heks die 7 stiefzoons in mooie zwanen en een meisje in een lelijke troela verandert, bedreigingen dat het prinsesje niks mag zeggen, anders gaat iedereen dood), maar er zit in ieder geval wel een klein beetje volwassen humor in zo tussen de regels in, wat toch ergens best prettig is. Want, ik zal het wel toegeven; ik word soms helemaal simpel van constant alles op een peuter-manier te zeggen en te benaderen. Ik ben dankbaar ervoor hoor, maar soms is een klein beetje volwassen humor ook erg fijn. En daarnaast is het boek niet alleen heel mooi vormgegeven, maar ze hebben er ook wat aan als ze zelf de kleinere letters kunnen lezen. Een goede investering dus, al hebben we hem kado gekregen van m’n beste vriendin, maar hij is echt geweldig en zeker de moeite waard.

En in het kader der; steun de Nederlandse ondernemer…. Giraf en vriendjes. Daar staan ook twee hele mooie boekjes van op het randje als voorleesboekje. De boekjes zijn echt prachtig getekend, geen digitale poespas maar gewoon getekend en geschilderd. Op hun Instagram pagina zie je ook de tekeningen zoals ze ermee bezig zijn, en dat komt absoluut overeen met de boekjes in het echt! Wij hebben de boekjes ‘Giraf gaat slapen’ en ‘Giraf viert feest’ en het zijn allebei hele fijne boekjes met ook nog eens een positieve boodschap; als je bang bent in het donker, zijn daar vrienden om je angst weg te nemen. En op het verjaardagsfeestje is Zebra heel blij met het zelfgemaakte kado van Giraf, wat ook duidelijk maakt dat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken als je iets met zoveel liefde en aandacht maakt voor een ander! Als leuke bonus hebben ze in de boekjes zelf nog losse tekeningetjes gemaakt, speciaal voor onze kabouter, en een leuke boodschap geschreven. Ook absoluut dus boekjes die heel lang bewaard gaan blijven, al is het maar omdat dat zo fijn is voor hem voor later! En binnenkort komt er een nieuw boekje uit van Giraf, waar wij héél benieuwd naar zijn! Want, Giraf gaat uit logeren! Ik ben benieuwd hoe hij dat vindt, misschien komt hij ook wel bij ons logeren… 🙂

Dit zijn wel de boekjes die wij het leukst vinden om te lezen, en te bekijken.

Het Dikkie Dik Flapjesboek shop je hier…

Nijntje, Dribbel en Rupsje Nooitgenoeg, daar zijn veel boekjes van verkrijgbaar, onder andere bij Bruna!

De Sprookjes van Andersen koop je hier…

En de boekjes van Giraf en Vriendjes koop je op hun eigen site, en die vindt je hier!

En nu ben ik natuurlijk erg benieuwd naar jullie favoriete boekjes en aanraders!Laat je een reactie achter?

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: