Nu we gestopt zijn met HelloFresh, sloop er toch iets meer ‘thuisbezorgd’ en ‘diepvriespatat’ in dan we hadden gewild. Wat natuurlijk niet superhandig is als je kosten probeert te besparen en gezonder probeert te leven. Toegegeven; onze dagen zijn best lang en als ik om 6 uur thuis ben van ‘t werk heb ik geen puf meer om nog een hele maaltijd klaar te maken. Onze knul is dan vaak ook al best moe, en hoewel hij al op de kinderopvang een warme maaltijd op heeft, vind ik het toch fijn om met z’n allen aan tafel te zitten. Maar ja, eer dat je dát voor elkaar hebt ben je meestal een uur verder; en dan wil ik toch eigenlijk wel richting bed gaan met de kleine peuter. Toen dacht ik “hey, dan ga ik toch alvast prakkies vooruit koken?”
Daar stond ik dan, om 9 uur aardappels te schillen.
Zo gebeurde het dus dat ik op zondagochtend om 9 uur aardappels aan het schillen was, bloemkool aan het snijden was en om half 10 rook het huis naar bloemkool en aardappels. Dat was trouwens een hele verse bloemkool, omdat ik dacht, doe eens gek, ik bestel weer wat bij Rechtstreex. Toegegeven; niet alles is even goedkoop, maar er zijn ook een hoop artikelen die absoluut de moeite waard zijn; zo was de bloemkool écht heel flink en ik heb héél voordelig krieltjes gekocht. Anderhalve kilo krieltjes voor iets meer dan een euro… Dat vind ik namelijk niet duur en ze zijn echt heerlijk.
Afijn, om kwart voor 10 had ik het avondeten al klaar, ik heb het door elkaar gestampt en in een bak gedaan. Deksel erop, koelkast in en klaar is kaboutermama. Blijkbaar noemen ze dat dus foodpreppen. Ik wist het ook niet, maar nu dus wel. En toegegeven; het is wel heel erg makkelijk hoor. Ik moet er alleen nog wel vlees bij maken, dat hebben we in de vriezer liggen en hoef ik alleen in de airfryer te doen en dan heb ik binnen no-time toch een warme en voedzame maaltijd op tafel. Maar bovendien vers en niet van thuisbezorgd.
Het fijne van ‘vooruit koken’
Ik moet zeggen dat het wel wat meer ‘rust’ geeft om alvast wat in de koelkast te hebben staan. Zeker als onze peuter een beetje moe en hangerig wordt, is het fijn om alvast een prakje voor hem warm te kunnen maken zodat hij daarna eigenlijk zonder gezeur naar z’n bed kan; hij heeft dan immers al gegeten en dat scheelt alweer een heel gevecht aan tafel. Maar ook voor mezelf is het best wel fijn; ik hoef niet met lange tanden iets te eten wat ik totaal niet lust (sorry schat, maar sommige dingen eet ik nog steeds niet), en kan daardoor makkelijker met m’n peuter wat anders eten. Andersom werkt dat ook; ik doe m’n vriend echt geen plezier met aardappels iedere dag, terwijl je mij voor een prakkie met aardappels wakker kunt maken op ieder uur van de nacht.
Ondertussen hebben we nog steeds wel veel ‘junkfood’ gegeten hoor. Gister ging er bij onze peuter zonder morren een pizza in, en we aten afgelopen week ook lekker chinees. Maar toch scheelt het wel een hoop om altijd een prakjesbakje in de vriezer of koelkast te hebben.
Wie kookt er nog meer vooruit met kleine kinderen? En wat zijn handige prakjes/recepten die lekker blijven?