“Krijspaleis”, zo worden diverse indoor-speeltuinen genoemd. Ook door mij overigens; want ik dacht altijd dat er zó veel gegil en gekrijst werd daarbinnen, dat ik helemaal doof thuis zou komen. De eerste keer was dat ook zo trouwens; maar het was misschien ook niet zo handig om op een regenachtige zondagmiddag naar een krijspaleis te gaan terwijl er ook nog een sinterklaasviering daar was én het een dag was waarbij gehandicapte kinderen in de watten werden gelegd. Wat ik overigens prachtig vind en ik vond het heel bijzonder om die kinderen zo te zien opfleuren op dat moment!
Maar voor mij was dat geen al te beste kennismaking met het krijspaleis. Inmiddels hebben we echter een strippenkaart aangeschaft en valt het allemaal reuze mee…
De voor(oor)delen over en van het krijspaleis…
Ik dacht dat er alleen maar van die asociale ADHD kinderen in zo’n krijspaleis “gedumpt” werden. Vraag me niet hoe dat vooroordeel erin is geslopen, maar ik dacht dat gewoon. Blijkt (hier) dus niets van waar. Ik weet niet hoe dat in andere regio’s is, maar de meeste kinderen helpen elkaar hier en mijn peuter kan dus ook gewoon meer dan prima meekomen in zo’n speelhal. Ze helpen elkaar niet allemaal even goed en fijn, maar ook dat is dan een leermoment denk ik dan.
Inmiddels ben ik er ook wel achter dat het wel fijn is om, zolang het kan, met je kind mee te kruipen in de hoge klimtoestellen. Nog los van het feit dat ze niet zo makkelijk terug komen en je snel het overzicht kwijt bent, is het ook fijn voor jezelf. Of nou ja, fijn is niet het juiste woord. Toen m’n peuter me door twee “rollen” heen moest duwen omdat ik er niet doorheen kon, vond ik dat wel even een dingetje. Maar laten we eerlijk zijn; het is goed voor de stappenteller en zo blijf je als ouder dus ook nog even goed in beweging. Geen overbodige luxe, want ik ben op het moment liever lui dan moe. En daar ben ik ook enorm goed in.
Een nadeel is wel dat zo’n krijspaleis echt enorm warm is. Zeker als je een beetje achter je kind aan hobbelt; dan kom je er al snel achter dat een dikke trui niet het meest ideale kledingstuk voor de dag was, hoe mooi je je trui ook vindt. Pro tip dus; trek simpele, maar niet te luchtige kleding aan. Je wil ook weer niet teveel laten zien aan iedereen terwijl je kind je door twee rollen probeert te duwen.
Zo’n krijspaleis kan best een klap geld kosten
Ik kan me niet voorstellen hoe dat moet zijn met 2, 3, of zelfs 4 kinderen, maar zo’n entreekaartje kan soms best flink zijn. Gemiddeld betaal je 7,50 per kind, maar bij een hoop kun je wel korting krijgen als je voor een bepaalde tijd er bent (doordeweeks). Ook zijn er verschillende plekken die strippenkaarten aanbieden, die aanzienlijk in de prijs kunnen schelen. Zo konden wij dus een peuterstrippenkaart kopen; 10x lol voor 35 euro, mits je doordeweeks komt. In het weekend geldt die strippenkaart niet, maar dat is niet zo heel vreemd; het scheelt op 10 keer namelijk een goede 40 euro! Door dat soort dingen snel om te rekenen valt de prijs van het paleis ook best mee.
Ik weet ook direct wat meer te doen met hem als hij doordeweeks niet te houden is en ik me geen raad met ‘m weet. Dat gebeurt nogal vaak en zo kan hij tenminste zijn ei een beetje kwijt. Erg handig als je onregelmatig werkt. De ene keer ben ik namelijk 3 dagen vrij doordeweeks, de andere keer maar 1 of 2. Nu vind ik het niet erg om met hem naar de speeltuin te gaan hoor, daar niet van. Maar 4 dagen achter elkaar naar de speeltuin in de zeikregen… No thank you….
Last but not least; om het voor de ouders zo aangenaam mogelijk te maken hebben ze vaak héle lekkere koffie en gebak. Kan ik gelijk m’n vet weer eraan eten 😉
Gaan jullie wel eens naar een krijspaleis? Of vermijden jullie ze liever?
Foto door The Creative Exchange op Unsplash
Wij doen dat vaak met een aanbieding nou ja vaak… haha