Wat doe jij met je ‘me-time’?

Iets wat ik me toch zo afvraag; wat doe jij met je me-time? Wanneer het huis helemaal leeg is en je dus álle tijd kan besteden aan wat je maar wil, wat krijg jij dan voor elkaar? En biedt dat voldoening, of had je het achteraf liever anders gedaan? En waarom is die me-time, hoe je het ook invult, toch zo belangrijk?

Me-time, omdat je meer bent dan alleen moeder-van…

Ik moet zeggen, ik heb me er heel erg tegen verzet, stom hè? Het voelde bijna als een soort aanval als iemand zei dat ik toch wel meer was dan alleen moeder, en wat ik nou eigenlijk voor mezelf deed. Terwijl het best wel een eye-opener was, want wat deed ik nou eigenlijk voor mezelf…? Shit, helemaal niks eigenlijk. Dat was even slikken, want was ik dan nog wel meer dan alleen moeder? Ik bedoel, ik durf best te zeggen dat ik goed ben in ‘alleen-moeder-van’ zijn hoor, maar waar bestonden m’n dagen 3 jaar geleden eigenlijk uit? Wat deed ik toen voor mezelf? Goed, toegegeven, ik deed nog niet heel erg veel spannends, maar ik kon wel tijd aan mezelf besteden; nu voelde dat steeds meer als een doodzonde…

Die dag ‘vrij’ en alles kunnen doen!

Op die ene dag in vrijheid is het de kunst om je dag niet overvol te plannen. Het is juist de bedoeling dat je een beetje kan uitrusten en opladen met zo’n dagje. Hoe ambitieus en goedbedoeld het ook is; op die ene dag hoeft niet het huis aan kant geruimd te worden, hoef je niet te keuken neurotisch schoon te maken en hoef je ook niet 40 blogs vooruit te schrijven. Nog los van dat dat gewoon niet haalbaar is, komt daar ook nog eens bij dat je er niet van kan uitrusten; immers prop je je dag weer vol met allerlei verplichtingen. Verplichtingen die ook best op een ander willekeurige dag kunnen. Je kúnt alles doen, maar dat betekent niet dat je alles op die dag móet doen! Wat zijn nou dingen waar je normaliter eigenlijk niet de tijd voor hebt, of de tijd niet voor kunt maken, maar wel graag zou willen doen?

Spoiler alert; ik ben lui op zulke dagen!

Ik kan er een heel mooi verhaal van maken, maar ik ben nou eenmaal geen model-moeder. Ik heb dus geen opgeruimd huis, ik zie er niet fashionable uit en hoe graag ik het ook zou willen; op die vrije dagen trek ik niet alle sportattributen uit de kast om m’n lijf even flink aan te pakken voor die mom-abs. Nee, als ik héél eerlijk ben…. Op die dagen voorzie ik mijzelf van eten (niet altijd het meest gezonde eten), thee (of poederkoffie met een smaakje, of gewoon limonade, ja, sorry!) en hang ik op de bank met Switched At Birth (voor de 5e keer), Gilmore Girls of Gossip Girl (bij gebrek aan leuke nieuwe gerelateerde series). Ja, ik neem me die dag wel voor om eens goed op te ruimen en om eens lekker bezig te gaan ermee, maar eigenlijk moet ik mezelf niet voor de gek houden; die dag is mijn dag, en het is de bedoeling dat ik uitrust (en nee, dat lukt niet altijd door gewoon langer te slapen) en even die tijd voor mezelf te pakken; daar word ik immers uitgerust, en dus een gezelliger mens van! Dus ehm, ja, op die dagen ben ik dus gewoon extreem lui en kan ik doodleuk een heel seizoen bingewatchen in een trainingsbroek. M’n stappenteller is op zulke dagen ook echt bedroevend hoor moet ik zeggen… Dus kijk ik daar gewoon niet meer naar. Die dag is het me-time. En die besteed ik graag op de bank onder een dekentje.

Het huishouden? Dat loopt niet weg hoor…

Soms baal ik wel flink van mezelf hoor. Die dagen dat ik 1) uitgerust ben en 2) dus alle tijd heb zijn er lang niet altijd, en van mezelf ‘moet’ ik dan eigenlijk zo veel mogelijk in huis doen zodat ik dat op de andere dagen niet hoef te doen. Maar ja, op de andere dagen moet ik toch wel het huishouden doen, en dan kan ik juist weer niet ongestoord TV kijken/m’n haar wassen/m’n kledingkast sorteren (wat toch een beetje huishoudelijk werk is) of uitgebreid de kat aaien. Let’s face it, dat gaat gewoon een stuk lastiger met een kleine kabouter in huis. En dus leer ik mezelf maar aan dat het huishouden niet weg loopt. Stofzuigen kan ook met mini-me erbij, de vaatwasser ruimen we dagelijks uit en in, de was doe ik ook écht wel regelmatig… Waarom moet ik mezelf dan opleggen om zo veel mogelijk op die dag te doen? Dan blijft er alsnog weinig échte me-time over…

En wat is jullie ultieme ‘mama-dag’? Hoe vullen jullie zo’n kind & werkvrije dag in?Laat je een reactie achter?

3 thoughts on “Wat doe jij met je ‘me-time’?”

  • Goed beschreven Rachelle…
    Me-time is voor mij met name een avond alleen weg of ik doe de kinderen vroeg naar bed en zorg dat ik geinstalleerd en wel klaar zit voor een avond alleen maar dingen kijken die ik zelf leuk vind.
    Ik heb ook veel te weinig me-time…
    ik moet er meer uit wordt er wel eens tegen mij gezegd.

  • Wat ontzettend fijn dat je dat kunt! Ik keek (best wel heel erg) uit naar het moment dat mijn zoontje naar de peuterspeelzaal zou gaan, zodat ik naast zijn tussen-de-middagslaapjes nóg meer tijd voor mezelf zou hebben. Inmiddels gaat hij naar de peuterspeelzaal en ik heb vooral gepoetst en opgeruimd (en de laatste tien minuten gelezen, wauw!). Bluh denk ik dan achteraf… Volgende keer beter 😉

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: