Wat is er nou écht nodig?

Je kunt een babykamer, kinderwagen en babykleding natuurlijk zo gek en zo duur maken als je zelf wilt. Waar de een zijn baby alleen maar in Z8 (en dan wel de nieuwe collectie) wil hebben en het állermooiste babybedje wil, compleet matchend met wiegstoel, commode, hang-legkast en daar ook de bijpassende opbergdoosjes wil hebben, is voor een ander 'basic' en 'neutraal' goed genoeg. Als ik zo terug kijk op onze eerste 'babykamer' (lees: babymeubels in onze slaapkamer) besef ik me ineens dat het eigenlijk best gek is; je geeft een godsvermogen uit aan een kamertje waar de baby nog helemaal niks van kan vinden. En dus neem ik jullie mee naar ons avontuur; project babykamer in een weekend tijd; wat heb je nou écht nodig?Laat ik even voorop stellen ik adviseer dus niemand om onverwachts te bevallen en last minute een babykamer en álle spullen die ervoor nodig zijn te kopen, knoop dat goed in je oren. Ergens had ik best de lol wel willen hebben van het uitzoeken van meubeltjes, het verven of behangen van de kamer en alles helemaal zoet en wollig in orde maken.

Helaas komt bij dat design, leuk, hip, zoet en wollig ook een iets minder leuk prijskaartje kijken. En ja, ik weet absoluut dat kinderen geld kosten, echt, heus. En dat zijn ze ook meer dan waard, absoluut. Maar hebben ze echt dat hele dure bedje nodig?

Met een budget van 1000 euro moesten we in een weekend tijd een volledige baby-inboedel bij elkaar zien te krijgen. Gelukkig kregen we een hoop; zo kregen we een maxi-cosi die bij iemand stond te verstoffen, en kregen we een gigantische berg kleertjes, waardoor dat afgevinkt kon worden. Overigens ben ik totaal niet materialistisch aangelegd, maar op zo'n moment leer je wel direct je vrienden kennen; degenen die er op zo'n moment voor je kunnen zijn en hulp bieden waar ze kunnen (in de vorm van even langskomen, een luisterend oor, of ineens met een kast vol kleren aan komen zetten waar je eng van wordt), daarvan weet je dat je op elkaar kunt bouwen en dat die vriendschappen niet zomaar zullen verwateren. Afijn, daardoor hadden we in ieder geval het babykleding-debakel achter de rug. Ook een fijne; je koopt niet teveel kleding omdat je immers al een hoop hebt, en je koopt geen maat die te klein is. Erg prettig.

Maar ja, wat dan; je hebt alles nodig, álles. De kamer waar hij in zou moeten liggen is een grote bende (een groot rommelhok) en je moet op zo'n moment realistisch blijven; die kamer is niet in een weekend tijd leeg. Dan gaat uk dus bij ons op de kamer, en omdat we niet wisten hoe lang hij bij ons zou liggen (en of hij überhaupt gelijk in z'n eigen bed ging liggen) bedachten we ons; heeft het nut om nu in een hele fancy babykamer te investeren, of is basic van de IKEA ook goed? Godzijdank zijn we voor basic ikea gegaan, want je raad het al; hij vertikte het dus om te slapen in zijn bedje. Het maakte niet uit hoe warm en knus en hoeveel liedjes we erbij zongen; als hij ook maar doorhad dat we hem loslieten was het foute boel. Ook de tips van 'gedragen t-shirt' of een hydrofieldoek met je meeslepen door het hele huis zodat het je geurtje krijgt; ze werkten geen van allen. Dus de eerste maanden (ik denk dat hij zeker tot z'n 3e / 4e maand niet in bed wilde slapen) heeft hij bij ons geslapen. Bovenop me, of tussenin. En hij leeft nog steeds, het is een wonder. Maar goed, dat het een wonderbaby was wisten we al. Afijn, ik dus blij dat we geen godsvermogen aan babymeubels hebben uitgegeven. Zo hebben we voor de commode, het bedje, matras en de kast en het aankleedkussen zelf nog geen 300 euro uitgegeven geloof ik. Daar zaten de kosten dus niet echt in.

Maar dan stap je uit de ikea, en stap je in de wondere wereld van babywinkels. En daar wordt het geld dus uit je portemonnee geklopt. Want laten we even eerlijk zijn; waarom kan mijn ingewikkelde jurkje met allerlei stofjes, en dingetjes en datjes 20 euro kosten in maat S, en moet een boxpakje maat 50 in hemelsnaam 30 euro kosten?! Ik heb het dan even over de Z8 babykleding. Echt, het is hartstikke leuke en stoere kleding, maar ik vertik het om 30 euro voor iets te betalen wat amper stof gebruikt en heel basic in elkaar gezet is. Je vriend zal maar verstand hebben van kleding en kledingproductie. Echt, je kan nooit meer normaal naar kleding en de prijzen kijken.

Afijn, de babywinkel dus. Het is sowieso al een hele rare ervaring om ineens voor een baby te moeten shoppen, die veel eerder geboren is dan je er überhaupt aan toe bent, maar dan moet je ineens gaan kiezen hoe je het dan (al dan niet tijdelijk) in wilt richten. Wat hebben baby's in hemelsnaam nodig, en last but not least; wat vind ík mooi? Ik lag nog steeds met m'n vermoeide kont in het geboortehotel met onze kabouter, op de vrijdagavond K3 zoekt K3 te kijken met de kraamverzorgsters die net zo serieus meekeken, dus er werd gefacetimed en zo kon ik meebeslissen. Ja, facetimend. Nee, zo had ik het inrichten van een babykamer ook niet voorgesteld, echt niet. Een voordeel, dat zien ze in de babywinkel ook niet iedere dag. Dat was direct ook een voordeel voor de verkoopmedewerksters, want die konden heel makkelijk geld verdienen; je haalt een paar setjes bij elkaar (en dan bij voorkeur de wat duurdere setjes) en laat me dan vanaf een beeldscherm kiezen. Ik gok dat de winkel die dag wel de gewenste omzet heeft gehaald. Maar ik ben toch betrokken geweest bij het uitkiezen, wat wel erg fijn was. Als ik in de winkel had gestaan en zwanger was geweest in plaats van de baby al te hebben gehad, dan had ik hoogst waarschijnlijk gezegd 'doei, we gaan wel naar de Hema, Wibra, Zeeman en IKEA terug.'

Een bed is aan het eind van de dag gewoon een bed. En ik ben ergens zo blij dat onze kabouter niet in zijn eigen bed wilde slapen. Dat heeft maanden aan heerlijke knuffelmomentjes opgeleverd. Momentjes die wel, en vooral ik eigenlijk, best wel even nodig hebben na het missen van de zwangerschap. Dit was toch nog een beetje zwanger zijn voor mij.

Naast de meubels heb je ook nog dingen nodig die ín de meubels moeten liggen. Zoals kleding, lakens, doekjes, allerlei andere accessoires… En over accessoires gesproken, je hebt overal wel bakjes, lampjes, hangertjes, haakjes en organisers voor. Daarover vertel ik in een volgende blog meer 🙂Laat je een reactie achter?

2 thoughts on “Wat is er nou écht nodig?”

 • Wij hebben bij beide kinderen geen godsvermogen uitgegeven aan de kamers. Naast dat we het niet hadden (geld) bij de eerste vond ik het ook gewoon zonde! De oudste kreeg mijn oude, opgepimpte babykamer. Dit paste in het kamertje voor nummer 2 niet en dus koos ik voor Ikea. Prima spul, werkt nog steeds en gaat al bijna 2 jaar mee..
  qua kleding ben ik nu kieskeuriger dan bij de eerste.
  Ik ga nu echt af op wat ik mooi vindt en niet meer of het betaalbaar is.
  Misschien heel raar maar zo doe ik dat.
  Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik nooit meer dan €25 voor 1 item uit zal geven.
  Nee ik scoor de duurdere merken dan weer veel bij outlets, tijdens de sale of via marktplaats

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: